Ko nagaja prebavaJe vzrok hrana ali bolezen?
|
Driska Akutna driska, ki jo dobimo zaradi bakterijske ali virusne okužbe, običajno mine v tednu dni; tudi če se zastrupimo denimo s hrano, bo minila prej kot v štirih tednih. Če pa driska traja več kot štiri tedne, lahko govorimo o kronični driski. Ta je lahko posledica motnje v delovanju črevesja, sistemskih obolenj telesa ali obolenja črevesja. Takrat ne odlašajmo z obiskom zdravnika. |
![]() |
Zaprtje O zaprtju lahko govorimo, če odvajamo manj kot trikrat tedensko. Če ne odvajamo vsak dan, je večinoma kriv premajhen vnos vlaknin in vode, kar pomeni, da ne uživamo dovolj svežega sadja in zelenjave. Pozoren pa je treba biti, če opazimo spremembe v količini blata, v lastnosti blata ali nenadni spremembi v pogostosti iztrebljanja. K zdravniku je treba, če se zaprtje pojavi nenadoma, če je dolgotrajno, če imamo po iztrebljanju občutek nepopolne izpraznjenosti ali če se pojavijo krvavitve. Bolečine v trebuhu, napenjanje Pri prebavi v debelem črevesju, kjer se kopiči predvsem neprebavljena hrana, nastajajo tudi plini. Odvisni so od vrste hrane, tudi vonj je zaradi nje različen. Na bolečine v trebuhu in napenjanje je treba postati pozoren, kadar je povezano z drugimi simptomi, kakršni so nehoteno hujšanje, krvavitve, bruhanje, povišana telesna temperatura ali s težavami drugih organskih sistemov. Takrat je vzrok težav s prebavili lahko tudi kaka organska bolezen. Zgaga Pekoč občutek v zgornjem delu trebuha za prsnico je znak zgage, ki nastane zaradi ohlapne mišice zapiralke požiralnika. Vzroki zanjo so poleg oslabljenega delovanja mišice lahko nezdrav način življenja in prehranjevanja ali nekatera zdravila. Pomaga izogibanje hrani in pijači, ki spodbuja izločanje kisline, in mastni hrani ter opuščanje slabih navad. Če pa se hkrati pojavi še nenamerno hujšanje, bruhanje krvi, črno ali krvavo blato ali težko požiranje, je treba pomisliti tudi na kake druge vzroke in obiskati zdravnika. |