Vaginalni pH – kaj je to?

Na svoje intimno zdravje začnemo običajno misliti šele takrat, ko se nam zdi, da je z njim kaj narobe. O težavah »tam spodaj« se tudi javno ne govori kaj dosti, zato se pogosto zgodi, da dokler ni zares potrebno ukrepati, niti prav dobro ne vemo, kje se zadeve lotiti ... Šele takrat se začnemo podrobneje ukvarjati z izrazi, kot so »vaginalna flora«, »vaginalna pH vrednost« in »nožnično ravnovesje«. Statistika pravi, da se kar 75 odstotkov žensk vsaj enkrat v življenju sreča z vaginalno okužbo – kar trem četrtinam torej ni prizaneseno s težavami.

Nožnična flora je kisla

Verjetno se še iz šolske kemije dobro spomnite, da pH lestvica označuje kislost oziroma bazičnost snovi. Pri vrednostih pH med 0 in 7 govorimo o kislih, pri tistih med 7 in 14 pa o bazičnih snoveh. Nožnična flora ima običajno kisel pH, giblje pa se med 3,8 in 4,5. Njeno kislost povzroča mlečna kislina, ki jo v zdravi nožnici ustvarjajo koristne bakterije, ki so v njej prisotne ves čas. Med njimi so najpomembnejši in običajno prevladujoči laktobacili.

Koristne bakterije naj uspevajo nemoteno

Kislost nožnice je zelo pomembna, saj ustvarja naravno prepreko za različne infekcije. Škodljive bakterije, glivice, virusi in paraziti se v takem okolju ne morejo razmnoževati, zato zelo težko pride do kakršne koli infekcije. Dekleta in žene največ naredimo za svoje intimno zdravje, če skrbimo za to, da koristne bakterije nemoteno uspevajo, in da jih ne uničujemo z najrazličnejšimi sredstvi: s pretiranim umivanjem intimnih delov, z neprimernimi mili in geli, s perilom in vložki iz umetnih snovi … Žal pa je intimna flora pogosto prizadeta zaradi drugih dejavnikov, na katere ima posameznica manj vpliva: zaradi jemanja antibiotikov, hormonskih sprememb, nosečnosti, stresa, spolnih odnosov, sladkorne bolezni …

Ko se vrednost vaginalnega pH zviša …

Nožnična mikroflora, ki ima pH med 3,8 in 4,5, je torej zdrava in nožnica ob teh vrednostih najbolje poskrbi sama zase. Tudi izcedek, ki ga ves čas proizvaja, ni nič nenormalnega, saj z njegovo pomočjo uravnava kislo-bazično ravnovesje, s tem pa intimne dele telesa ščiti pred okužbami. Dokler je torej število »dobrih« bakterij v nožnici visoko, pH pa kisel, je skrb odveč. Ko pa pH vrednost naraste, ko se zviša preko vrednosti 4,5, pa v nožnici nastanejo pogoji za razrast škodljivih bakterij, in možnost za okužbo strmo naraste. Da je nekaj narobe, nam pove povečan izcedek iz nožnice, lahko ima spremenjen vonj in barvo,  intimni deli morda srbijo, pečejo, pordijo…. Takrat vem, da smo v težavah.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.