• Koristni nasveti

Koristni nasveti

Kompresijski povoj (Vivafit, Vivavene) izvaja kompresijo, tako med gibanjem kot tudi v mirovanju. Noge morate poviti zjutraj, najbolje še preden vstanete. Če je koža vneta ali če jo pred povijanjem namažete, te dele najprej pokrijte z zložencem (Vivavnet), nato pa povijte z elastičnimi povoji. Zažemanje povojev ali zatekanje pod povoji pomeni, da povijanje ni bilo pravilno ali da je povoj star. Za povijanje noge od prstov do kolena potrebujete 1-2 povoja, do dimelj pa 3-4 povoje; odvisno od dolžine in širine noge. Pomembno: povoj zavrzite, ko izgubi elastičnost! (Vivafit po dveh tednih redne uporabe, Vivavene pa po dveh mesecih redne uporabe).

 1. Povijati je treba vselej od spodaj navzgor. Prvi navoj pričnemo tik za prsti.

 2. Vsak naslednji navoj naj seže največ 2 - 2,5 cm čez spodnjega (približno za četrtino širine povoja).

 3. Povoj mora biti povit čez peto najmanj trikrat.

 4. Povijajte z enakomernim, zmernim natezanjem povoja tako, da ga polagate ploskoma na kožo v obliki osmic.

 5. Pazite, da so razmiki med navoji enakomerni. Pritisk naj bo po vsej goleni enakomeren. Če je golen valjaste oblike (obseg gležnja približno enak kot obseg pod kolenom), naj bo pritisk tik za prsti in na spodnjem delu goleni močnejši, navzgor pa naj nekoliko popušča. Noga mora biti povita enakomerno vse do pod kolena.

 6. Če povijate do dimelj, začnete z naslednjim povojem povijati pod kolenom- kjer ste končali s prejšnjim povojem, nato povijte koleno ter nadaljujte do dimelj.

Okužene rane imajo pogosto močan, neprijeten vonj. Le ta je posledica dušikovih in žveplovih spojin, ki nastajajo ko bakterije razkrajajo aminokislin v poškodovanem tkivu. V primeru oskrbe teh ran z medicinskim medom, pa se bakterije preusmerijo v presnavljaje sladkorjev, tako nastaja mlečna kislina, ki pa nima neprijetnega vonja. Sčasoma pa tudi količina bakterij v ranah upade zaradi osmotske aktivnosti medu.

Tudi živali npr. konji imajo neredko rane na nogah. Iz naših izkušenj se zelo dobro zacelijo z uporabo VIVAMEL-alginatnih oblog z medom. Okužena rana se bo v nekaj dneh očistila, tako se do lahko proces dokončne zacelitve začel. V začetku priporočamo menjavo oblog na 1-2dni, ker se bakteriostatičen učinek medu z obilnim izločkom zmanjšuje. Ko pa rana ni več kužna, obloge lahko menjate na tri dni.

Padci na kolena in komolce, rane so lahko tudi globje, neredko se tudi okužijo. Takoj po poškodbi jih dobro sperite z mlačno tekočo vodo, da odstranite vse morebitne delce, ki so v rani. Priporočamo vam, da jih je oskrbite z VIVAMEL alginatnimi oblogami ali VIVAMEL medicinskim medom v tubi. Oskrba ran s sterilnim medom pozdravi okužbo, tako se celjenje lahko prične. Rane se bodo hitro zacelile, velikokrat tudi brez brazgotin.

Takoj po udarcu je priporočljivo buško namazati z medom. Tako boste preprečili, da naraste in pomodri. Med s svojo osmotsko aktivnostjo vleče vodo iz mesta udarca in pospeši pretok snovi na tem mestu.

Takoj, ko se opečete je priporočljivo na mesto opekline nanesti med. Dokler rana ni odprta, je lahko to tudi navaden kuhinjski med. Tako se ne bo naredil mehur, ki zavleče čas celjenja opekline. Če pa je opeklina odprta, se bo hitro zacelila z uporabo VIVAMEL alginatnih oblog z medicinskim medom. Med ima visoko osmotsko aktivnost, zato vleče vodo iz mesta opekline in tako se ne naredi mehur.

Ne odlašajte z uriniranjem. Ko začutite potrebo, popolnoma izpraznite mehur. Ne urinirajte prepogosto. Priporočeno je urinirati na 2 – 4 ure.

Skrbno se umivajte vsaj enkrat dnevno. Umivajte se v smeri od vagine proti danki in ne nasprotno. Enako je z brisanjem po opravljeni potrebi.

Izberite blaga intimna mila z naravno fiziološko vrednostjo pH.

Izogibajte se penečih in oljnih kopeli, raje se tuširajte kot kopajte.

Poskrbite za redno prebavo. Izogibajte se zaprtju.

Urinirajte pred in po spolnem odnosu.

Izogibajte se določeni vrsti hrane in pijače (razne močne začimbe, kofein, pravi čaji, alkoholne in gazirane pijače idr.).

Uživajte sveže ali suhe brusnice, sokove, čaje ali prehranska dopolnila na osnovi brusnic.

Redno izvajajte vaje za krepitev mišic medeničnega dna.

Med menstruacijo pogosto zamenjajte higienski vložek ali tampon.

Vsak dan uporabljajte dnevni ščitnik perila iz naravnih materialov.

Skrbno se umivajte vsaj enkrat dnevno.

Izbirajte blaga intimna mila z naravno fiziološko vrednostjo pH.

Umivajte se v smeri od vagine proti danki in ne nasprotno.

Uporabljajte svojo osebno brisačo, čeprav živite v družinski skupnosti.

Zunaj doma se izogibajte stiku s sanitarijami.

Če ste občutljive, se izogibajte uporabi intimnih dezodorantov in odišavljenega toaletnega papirja ter odišavljenih higienskih vložkov.

Raje uporabljajte belo spodnje perilo iz naravnih materialov in ne nosite pretesnih oblačil.

Za izboljšanje imunske zaščite uživajte uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem in z zelenjavo.

Vsaj enkrat letno opravite ginekološki pregled.

Priprave na prihod novega družinskega člana so verjetno v polnem teku. V želji, da vas razbremeni dodatnih skrbi vam je Totko pripravil seznam stvari, ki jih je priporočljivo vzeti s seboj v porodnišnico in seznam stvari, ki jih boste potrebovali, ko bosta z novorojenčkom odhajala iz porodnišnice.

Mamin seznam stvari v torbi za v porodnišnico

DOKUMENTI:

 • materinska knjižica
 • zdravstvena izkaznica in vsa pridobljena zdravstvena dokumentacija
 • napotnica za porod, ki jo dobite pri svojem ginekologu
 • obrazec Prijava stalnega prebivališča otroka in Izjava o določitvi osebnega imena če ste ju prejele v materinski šoli, drugače ju boste dobile v porodnišnici
 • osebna izkaznica in poročni list, če ste poročeni
 • potrdilo o opravljenem tečaju za starše za očeta/spremljevalca

OSTALI MATERIALI

 • toaletna torbica s priborom za osebno nego (zobna krtačka in pasta, milo in šampon, krema za telo in obraz, vazelin, ...)
 • higienski vložki iz naravnih materialov Vir 80 oziroma Vir Nature
 • nedrček za dojenje 2 kosa
 • mama blazinice za dojenje to.to
 • mazilo za mazanje prsi
 • nastavek za bradavice
 • spodnje perilo, lahko tudi mrežaste hlačke za enkratno uporabo (več kosov)
 • nogavice
 • copati ali natikači, če ne želite imeti bolnišničnih
 • spalno srajčko oziroma pižamo primerno za dojenje, če ne želite imeti bolnišničnih
 • oblačilo za domov
 • mobilni telefon in polnilec
 • fotoaparat in/ali kamero
 • denarnica s kovanci za avtomat
 • knjiga ali revija
 • napihljiv obroč (za potrebe sedenja po porodu)

SEZNAM STVARI ZA DOJENČKA IN NJEGOVO POT DOMOV:

 • bombažna tetra plenica to.to 3 kosi
 • povijalna plenica 1kos
 • plenička za enkratno uporabo 2 kosa
 • bombažna tetra krpica to.to 2 kosa
 • žabice 1 kos
 • mako oziroma tetra majčka ali bodi 1 kos
 • nogavičke ali copatki
 • vrhnji kompletek (jopica, hlače ali pajacek ter kapica)
 • jopa, bunda ali kombinezonček z nogicami (za hladnejše dni in zimo)
 • topla otroška odejica za avtosedež
 • avtomobilski varnostni sedež za pot domov

Še nasvet: v torbo za porodnišnico spakirajte le najnujnejše. Vse ostalo naj vam v porodnišnico prinese očka ali vaši bližnji. Tudi stvari za novorojenčka naj vam v porodnišnico prinesejo na dan odhoda domov.

Koža je pomemben organ. Občutljiva je na vročino in mraz, na bolečino in nežne dotike. Naloga kože ni samo, da pokriva telo temveč tudi da telo ščiti pred zunanjimi vplivi. Da koža lahko dobro opravlja svoje naloge pa potrebuje pravo nego in zaščito. Nega občutljive kože je še posebej pomembna pri novorojenčkih in dojenčkih. Njihova koža je tanka in občutljiva. V tem obdobju še ni sposobna ščititi telesa pred zunanjimi vplivi, zato snovi, ki prihajajo v stik s telesom, lažje prodirajo v notranjost. Z ustrezno nego in blagim čiščenjem se lahko izognemo različnim vnetjem kože, ki se pri dojenčkih zelo radi pojavijo.

Obdobje po rojstvu je glede nege še posebej pomembno, zato naj mamice za nego izbirajo čimbolj kvalitetne in naravne izdelke ter materiale, ki kože ne dražijo, ampak jo negujejo in oskrbijo s potrebnimi sestavinami. Odsvetuje se uporaba kakršnih koli kozmetičnih sredstev takoj po rojstvu. Najbolje je, da skrbne mamice novorojenčke umivajo zgolj z navadno vodo, ki ji dodajo le kapljico ali dve olivnega olja. Pri čiščenju in negi malčka naj si pomagajo tudi z izdelki iz 100 % bombaža, kot so tetra krpice ali rokavičke za umivanje, vata ter blazinice iz vate, ki so zelo priročne za uporabo.

Ena pogostejših težav, ki pesti dojenčke je plenični izpuščaj. Ta nastane zaradi mehanskega draženja kože na ritki in se lahko v obliki rdečih lis in počene kože razširi vse do stegen. Da se izognemo nastanku izpuščaja, je potrebno plenice menjati dovolj pogosto, da ritka ostane čim bolj suha. Kadar je le mogoče pa naj dojenčkova ritka uživa brez plenic. Za čiščenje je najboljše uporabljati čim bolj naravne materiale. Še posebej v prvih mesecih se je priporočljivo izogibati čistilnim robčkom, ki vsebujejo različne umetne dodatke. Namesto teh svetujejo uporabo suhih krpic iz naravnih materialov, ki jih navlažite le z vodo. Že navlaženi robčki, pa naj se uporabljajo kjer ni na voljo vode: na potovanjih, sprehodih,… in pa ko malček že nekoliko zraste. Pri tem je potrebno biti pozoren na sestavine, ki jih robčki vsebujejo. Na splošno velja, da izdelki za nego dojenčkove kože ne bi smeli vsebovati alkohola, parfumov, barvil in drugih aditivov. Sestavine naj bi na kožo delovale blažilno, pomirjajoče in vlažilno. Podoben učinek ima tudi krema za ritko. Kožo pomiri, navlaži in zaščiti. Tudi pri izbiri kreme naj imajo prednost naravni izdelki s čim manj dodatki.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      https://www.tosama.si/hr/o-tosami
      https://www.tosama.si/hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      https://www.tosama.si/hr/blagovne-znamke
      https://www.tosama.si/hr/private-label
    

Na web mjestu Tosama, osim obveznih kolačića, koristimo i analitičke i reklamne kolačiće, kao i kolačiće društvenih mreža.

Ako se slažete s ovim, kliknite gumb Potvrdi. Za detaljan opis i postavku upotrebe pojedinih kolačića kliknite gumb Postavke kolačića.

×
Upravljanje kolačićima na web stranici Tosama
Obavezni kolačići

su kolačići koji su neophodni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. Ovi su kolačići također potrebni kako bi vam u tvrtki mogli ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije. Nismo obvezni dobiti suglasnost za njihovu upotrebu.

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

1. O kolačićima općenito1.1. Što su kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina suvremenih web stranica pohranjuje na uređajima korisnika, odnosno osoba koje svojim uređajima pristupaju određenim internetskim stranicama. Njihova pohrana podkontrolom korisnika, jer u pregledniku koji koriste mogu ograničiti ili onemogućiti pohranu kolačića.

Također kada posjetite web mjesto i njegove podstranice te prilikom obavljanja radnji na njemu, određeni se kolačići automatski odnosno uz vaš izričiti pristanak postavljaju na vaše računalo, telefon ili tablet, putem kojih se mogu bilježiti različiti podaci.

1.2. Kako djeluju i zašto su nam potrebni?

Svakom posjetitelju ili kupcu na početku svake upotrebe internetske trgovine dodjeljuje se kolačić za identificiranje i osiguravanje sljedivosti (tj. “cookie”). Poslužitelji koje tvrtki pruža podizvođač automatski prikupljaju podatke o tome kako posjetitelji, trgovci ili kupci koriste internetsku trgovinu i pohranjuju te podatke u obliku dnevnika korištenja (tj. “cookie”).

Poslužitelji pohranjuju informacije o korištenju internetske trgovine, statistiku i IP brojeve. Podatke o korištenju internetske trgovine od strane kupaca tvrtka može koristiti za anonimne statistike usluge obrade koje služe za poboljšanje korisničkog iskustva i za plasiranje proizvoda i / ili usluga putem internetske trgovine.

Posredno i nakon pribavljanja pristanka, internetska trgovina može pohraniti i kolačiće vanjskih usluga (npr. Google Analytics) na uređaju posjetitelja ili kupca koji se koriste za prikupljanje podataka o posjetama web mjestu. Što se tiče vanjskih usluga, primjenjuju se pravila i opći uvjeti za obradu osobnih podataka koji su dostupni na donjim poveznicama.

2. Dopuštenje za upotrebu kolačića

Ako su vaše postavke u pregledniku s kojim posjećujete web stranicu takve da prihvaćaju kolačiće, to znači da pristajete na njihovu upotrebu. Ako ne želite koristiti kolačiće na web mjestu ili ih želite ukloniti, možete pročitati postupak u nastavku. Međutim, uklanjanje ili blokiranje kolačića može rezultirati neoptimalnom izvedbom web stranice.

3. Obavezni i neobavezni kolačići i vaš pristanak 3.1. Tvrtka za upotrebu obveznih kolačića nije dužna pridobiti vaš pristanak (obvezni kolačići):

Obvezni kolačići su kolačići ključni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. TOvi su kolačići također potrebni kako bi vam tvrtka mogla ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije.

3.2. Kolačići koji nisu potrebni sa stajališta normalnog rada web stranice i za koje smo dužni dobiti vašu suglasnost (neobavezni kolačići):

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

4. Kako upravljati kolačićima?

Kolačićima možete upravljati klikom na vezu "Postavke kolačića" u podnožju web stranice.

Također možete kontrolirati i mijenjati postavke kolačića u svom web pregledniku.

U slučaju da želite izbrisati kolačiće sa svog uređaja, savjetujemo vam da slijedite opisane postupke, koji će najvjerojatnije ograničiti funkcionalnost ne samo naše web stranice, već i većine drugih web stranica, jer je upotreba kolačića konstanta u velikoj većini suvremenih web mjesta.