• Članek: Alergije

Alergije

Seneni nahod

Za alergije velja, da sodijo med največje skupine bolezni sodobnega človeka. Po statističnih podatkih ima danes eno od alergij vsak četrti odrasel človek in celo vsak tretji otrok, bolezen  pa izkazuje trend rasti. Po ocenah bo čez par desetletij alergijo imel že vsak drugi človek.

Telo pretirano reagira na neškodljive snovi
Alergijo dobimo zaradi napake našega imunskega sistema. Koža, sluznica in določene obrambne celice imajo v telesu nalogo, da vse, kar bi nam lahko škodovalo (sem sodijo npr. virusi), odstranijo oziroma izničijo s protitelesi. Seveda mora telo pri tem ločiti koristne snovi od škodljivih in pravilno reagirati. Včasih pa se zgodi – strokovnjaki ne vedo natančno, zakaj -, da naše telo pretirano reagira na snovi, ki pa niso škodljive. Tem snovem rečemo alergeni. Naše telo oz. naš imunski sistem na nekaj, kar večini ljudi sploh ne škoduje, odreagira z alergično reakcijo.

Vzroki alergij so številni
Med vzroki za razvoj alergij in predvsem za njihov porast strokovnjaki navajajo uživanje vse bolj predelane hrane, pridelane z vse več kemikalijami, naš način življenja pod stalnim stresom, dednost, tudi pretirano skrb za higieno in pa izpostavljenost določenemu alergenu.

Vrste alergij
Alergije so zelo različne, med seboj pa jih ločimo glede na to, kako alergeni vstopijo v telo:
- z vdihavanjem
- z zaužitjem
- v stiku s kožo (kontaktni alergeni)
- direktno v krvni obtok (npr. piki žuželk).
Večinoma se težave pojavijo tam, kjer je alergen vstopil v telo – torej na dihalih, na koži, na nosni sluznici in podobno.

Seneni nahod
Ker so spomladi najpogostejše alergije dihal, si jih poglejmo pobliže. Med več vrstami alergije dihal je prav sezonski alergijski rinitis ali seneni nahod tisti, ki je v prvih pomladnih mesecih najbolj razširjen. Imenuje se po senu, zaradi katerega imajo ljudje največ težav poleti, ko se ukvarjajo s pripravo krme, vendar alergije povzroča cvetni prah (pelod), ki pa je v zraku že s prvim cvetenjem dreves, grmovnic, trav, zelišč in drugih rastlin. Običajno imajo bolniki težave takrat, ko cveti tista vrsta rastlin, na katere so alergični. Tako imajo nekateri seneni nahod že v februarju, ko zacveti leska, drugi kasneje, ko zacveti drugo drevje, tretji pa trpijo pozno spomladi in zgodaj poleti, ko zacvetijo trave in žita.

Prinaša veliko nevšečnosti
Za senenim nahodom zboli 10 do 25 odstotkov ljudi, po nekaterih podatkih naj bi ga imel kar vsak deseti Slovenec. Ker cvetni prah potuje po zraku, pride v stik s sluznico dihalnih poti, prizadene pa  nosno in bronhialno sluznico ter očesno veznico. Alergični ljudje kihajo in smrkajo, nos imajo zamašen ali jim iz njega teče voden izcedek, oči se jim solzijo in jih pečejo, lahko jih tudi draži v grlu.
Pri manjših težavah si lahko pomagamo s pripomočki v obliki mazil, pršil in kapljic, ki jih dobimo brez recepta, pri ponavljajočih in vedno hujših težavah pa je treba k zdravniku, ki bo za ublažitev in zdravljenje alergijske reakcije predpisal zdravilo.

Kaj lahko storimo sami
Tudi sami pa lahko naredimo marsikaj, da se kar najbolj izognemo cvetnemu prahu. Predvsem moramo omejiti gibanje v naravi.  Sprehajajmo se po dežju, ko pridemo domov, se preoblecimo, ne sušimo perila zunaj in ne zračimo stanovanja zvečer in zjutraj, ko je v zraku največ cvetnega prahu.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.