• Članek: Alergije na koži

Alergije na koži

Kaj so alergije in kako nastanejo, smo si pogledali v prejšnjem tednu.
Alergije na koži so ena izmed najpogostejših alergij. Ko telo pretirano odreagira na alergen, se reakcije sprožijo na koži in v podkožju. Poznamo več vrst alergij na koži. Tri med njimi so tiste, s katerimi se soočamo najbolj pogosto:
- koprivnica ali urtikarija,
- atopijski dermatitis,
- alergijski kontaktni dermatitis.

Koprivnica
Ko se alergija odrazi na koži in izgleda, kot da so nas opekle koprive, govorimo o urtikariji oziroma koprivnici, nekateri ji rečejo tudi vodeni izpuščaj. Je dokaj pogosta, saj prizadene kar 20 odstotkov ljudi. Najpogostejši alergeni, ki jo povzročajo, so nekatere vrste hrane, pogosto jo povzroči tudi okužba dihal ali prebavil, občasno pa tudi določena zdravila ali piki žuželk. Zelo pogosto se vzroka ne da ugotoviti.
Ko se koprivnica pojavi, nas koža najprej samo srbi, kmalu pa se pojavijo izpuščaji, ki imajo obliko gladkih, s površine kože nekoliko dvignjenih ploskev. Nastanejo lahko na celem telesu ali le na določenem predelu. Njihov premer je običajno do enega centimetra, koža izpuščajev je pordela ali bolj bleda od tiste v okolici. Če je premer večji, dobijo obliko kolobarja, ki ima v sredini normalno kožo. Običajno izginejo po  nekaj urah, se pa ponovno pojavijo čez nekaj dni. Pogosto izpuščaje spremljajo še druge težave, najpogosteje otekanje ustnic, vek, dlani ali stopal, če otečejo še grlo, jezik in žrelo, pri bolniku obstaja celo nevarnost zadušitve. V izjemnih primerih se lahko pojavi nevarnost anafilaktičnega šoka, ki zelo hitro od srbečice, zatekanja grla, težav z dihanjem in padca krvnega pritiska vodi do izgube zavesti ali kar v smrt.
Koprivnico zdravimo z zdravili, ki se imenujejo antihistaminiki, pri akutni obliki zdravnik predpiše tudi kortikosteroide.

Atopijski dermatitis
Na koži, predvsem v pregibih okončin se pojavijo rdeča žarišča, ki srbijo. Za bolezen je značilno, da se pojavlja kronično – se izboljša in spet poslabša. Vzrok za atopijski dermatitis so večinoma alergije na pršico, hišni prah, živalsko dlako, perje, rastlinski pelod ali hrano. Bolj pogost je pri otrocih, zbolijo pa tudi odrasli. Najbolj so ogroženi tisti posamezniki, ki že imajo v družini atopijske bolezni, kot je astma, alergijski nahod ali vnetje oči, in pri katerih je nagnjenost k bolezni dedna. Poleg dednosti je vzrok za to bolezen tudi okvarjeno delovanje zaščitne pregrade kože, zaradi česar je ta še bolj občutliva na alergene. Značilno za te bolnike je tudi, da pogosteje zbolijo še za drugimi alergijskimi boleznimi, najpogosteje za astmo in senenim nahodom.
Za zdravljenje atopijskega dermatitisa zdravnik predpiše zdravila (kortikosteroide), s katerimi bolezni ne pozdravimo, imajo pa bolniki manj agresivnih znakov in manj poslabšanj bolezni. Strokovnjaki izpostavljajo, da je pri tej obliki alergijske bolezni najbolj pomembno, da kože ne dražimo – tudi takrat, ko je v fazi izboljšanja. Pri negi kože treba skrbno izbirati vse tisto, kar nanašamo nanjo, in se v največji možni meri izogibati alergenom.

Alergijski kontaktni dermatitis
Pri tej obliki alergije na koži nastajajo žarišča z mehurčki, ki zelo srbijo. Običajno koža najprej pordeči, pojavi se rosenje ali mehurčki, kasneje pa se lušči. Večinoma se pojavljajo na tistih mestih, ki so bila v stiku z alergenom. Pojavijo se točno na tistih mestih, kjer je bila koža v stiku z alergenom. Ljudje smo najpogosteje alergični na nikelj, krom, nekatere sestavine kozmetičnih izdelkov, dišave, detergente in podobno. Zelo pogosto zbolijo ljudje, ki so zaradi poklica stalno v stiku z enim od alergenov (denimo frizerji).
V okviru zdravljenja alergijskega kontaktnega dermatitisa je predvsem potrebno preprečiti, da bi koža prihajala v stik z alergenom, zdravnik pa bo predpisal kortikosteroidna mazila.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.