Beli tok

Me mora moj izcedek skrbeti?

Skoraj vsaka ženska se kdaj ustraši,da je nekaj narobe, ker se je običajni izcedek iz nožnice spremenil, okrepil ali celo čudno obarval? Je tudi vas že kdaj zaskrbelo, da o dogajanju tam spodaj ne veste dovolj?

Nožnica je kisla

Za normalno, zdravo funkcioniranje nožnice poskrbijo žleze s sluzjo, ki jo izločajo. Za ohranjanje zdravih razmer so v tej sluzi najbolj zaslužne »dobre« bakterije, to so bakterije vrste Lactobacillus. Te z mlečno kislino, ki jo proizvajajo, vzdržujejo kislo okolje, v katerem pa škodljive bakterije običajno ne morejo uspevati.

Beli tok

Nožnica se zato, da ostane zdrava,  redno čisti,  zato vsakodnevno odstranjuje izločke žlez in nožničnih por  ter odmrle, odluščene celice s svoje površine. Nastajanje izcedka, ki mu rečemo beli tok ali belo perilo, je nekaj čisto normalnega, je namreč odličen naraven način ohranjanja higiene in zdravja nožnice. Dokler je izcedek prosojen ali nežno belo obarvan (mlečen) in  nima neprijetnega vonja, je vse v redu.  Ženske seveda vedo, da količina izcedka niha. Poveča se v času ovulacije in tik pred menstruacijo, so pa še drugi dejavniki, ki vplivajo  na količino izcedka: kontracepcija, jemanje nekaterih zdravil, trenutno psihično stanje ženske in nosečnost. Nekoliko povečan izcedek torej ni nič posebnega in ne pomeni, da se v nožnici dogaja nekaj bolezenskega. Običajno se zadeva umiri, ko razlog, ki nima bolezenskega izvora, mine.

Ko se izcedek poveča

Ker pa zaradi različnih vzrokov (pred menstruacijo zaradi hormonskih sprememb, med nosečnostjo, zaradi spolnosti ipd.) niha tudi kislost nožnice, ki je glavni branik pred okužbami,  je nevarnost precej povečana, ko ta pade.  Sluznica je v takem stanju zelo dovzetna za grožnje iz okolja, glivice in bakterije pa se v pogojih zmanjšane kislosti mnogo lažje in hitreje razmnožujejo. In ko se to zgodi, ko se klice razraščajo preko običajne meje, se količina izcedka poveča, opazimo pa tudi, da dobi neprijeten, osladen vonj, postane rumeno-zelene barve in celo penast. Ženske včasih tožijo tudi, da jih peče vhod v nožnico in okolica izvodila sečne cevi, ko urinirajo. Tudi spolno občevanje lahko postane boleče oziroma pekoče. V takih primerih že lahko govorimo o bolezenskih stanjih in  ženske vedo, da je potreben obisk pri zdravniku.

Kako ukrepati?

Predvsem je ob težavah potrebno čim prej najti pravi vzrok in nato primerno ukrepati.
Zdravnik bo ugotovil vrsto okužbe nožnice in nato tudi določil ustrezen način zdravljenja.
Kaj pa ženska lahko naredi sama?
Predvsem lahko poskrbi za preventivo: za ustrezno umivanje ter za uporabo pravih materialov tako pri spodnjem perilu kot tudi pri higienskih vložkih in tamponih. 
O tem si več preberite na https://goo.gl/ycxhGE

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.