• Članek: Dojenček poleti

Poletje z dojenčkom

Novorojenčke in dojenčke v vseh letnih časih radi oblečemo bolj kot sebe, saj nas skrbi, da se bodo  prehladili na prvem vetru, ter da jih bo, ker v vozičku v glavnem mirujejo, zeblo. Kako jih torej obleči poleti?
Predvsem velja, naj se mamice orientirajo po sebi in naj dojenčku oblečejo en rokav več, kot sebi.  Ko je vroče njej, je vroče tudi otroku. V hudi vročini mu ni treba oblačiti žabic, dolgih rokavov in kapice, zadoščal bo tanek bodi brez rokavčkov in nogavičke. Tudi novorojenček je na višku poletja lahko brez rokavčkov. Kapico naj mu nadene samo po kopanju, obvezen pa je lahek klobuček, ki bo ščitil glavico z nežnimi laski ali brez njih pred soncem.

Poleti moramo dojenčke zaščititi tudi pred  opeklinam. Kako in s čim naj mamice otroka namažejo?
Najmlajši naj nikoli ne bodo na soncu brez zaščite, uporabiti pa je treba najvišji zaščitni faktor. Običajno ga imajo sredstva, ki so namenjena prav zaščiti otroške kože.  Ko se mamica z otrokom odpravi ven, naj mu namaže vso nepokrito kožo. Ta nanos bo zadoščal, seveda pa je treba vedeti, naj med 10. in 17. uro novorojenčki in dojenčki sploh ne bodo zunaj.

Kako vemo, ali je otoku vroče; kako vemo, da ga zebe?
Kako se otrok počuti, ugotovimo tako, da ga potipamo v pregibih – predvsem v komolcu in pod kolenom. Koža mora biti na teh mestih suha in topla. Če je vlažna, mu je prevroče, če pa je koža na teh delih hladna, ga najverjetneje že zebe. Otrok, ki mu je prevroče, je običajno nemiren in jokav, v kožnih gubah se pojavi rdečina, včasih tudi izpuščaj.

Kaj pa žeja? Ali dojen otrok lahko dobi premalo tekočine?
Otrok, ki je dojen, z materinim mlekom dobi dovolj tekočine tudi poleti. Edino, kar morda opazimo je, da se želi dojiti večkrat in na kratko, to pa je zato, ker občuti žejo. In ker so prvi požirki materinega mleka redkejši, ker je v njih več vode, naj mu mamice kar ustrežejo. Vse dokler otroku ne začnemo dodajati mešane prehrane, ni treba biti v skrbeh zaradi žeje.  Žličko ali dve prekuhane vode mu ponudimo morda v primeru, da se dojenček nahaja v zelo suhih prostorih z izredno suhim zrakom.

Kako vemo, da je otrok dehidriran?
Pri dojenem otroku skoraj ni verjetnosti, da dehidrira. Da je vse v redu, vidimo predvsem po tem, koliko otrok lula. Ker ga tako ali tako mamica previja vsake tri ure, natanko ve, ali je popil dovolj (plenička mora biti mokra). Če je plenička suha, lahko sklepa, da je otrok žejen. Še en znak za žejo ali dehidracijo pri otroku je vdrta sprednja ali velika mečava. Najdemo jo na vrhu otrokove glavice, med čelnicama in temenskima kostema, ima obliko romba in je čisto rahlo vdrta (približno 1 mm, v polsedečem položaju). Če s prstom  pogladimo vrh otrokove glavice, bomo v primeru dehidracije zatipali izrazitejšo vdolbino. Tudi povišana telesna temperatura lahko kaže na dehidracijo.

Ker so pred vrati dopusti, mamice zanima, kdaj smejo z dojenčki brez skrbi od doma. Smejo  z njimi v morje ali v bazen?
Osebno sem mnenja, da dokler je otrok novorojenček – to pa je prve štiri tedne -, ni smiselno hoditi na dopust. Ne samo zaradi otroka, tudi otročnica (žena po porodu) potrebuje počitek in  čas, da se vzpostavi  dojenje in opomore njeno telo. Sprva bodo  obema zadostovali  krajši sprehodi.  Nič pa ni narobe, če  se v morju ali bazenu kopa dojenček, ki je star vsaj dva do tri mesece. Morda mu na začetku v vodo pomočimo samo nogice, v vodo pa ga nesimo v naročju. Kaj hitro bomo videli, ali mu taka kopel ustreza ali ne. Seveda pa ga moramo po kopanju stuširati oziroma dobro umiti,  da z nežne kože odstranimo sol ali klor, nato pa ga namažemo z zaščitno kremo z visokim faktorjem.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.