Koža dojenčkov

Skrbna nega in stalna skrb

Vsi vemo, da je koža naš največji organ, ki nas ščiti in varuje pred nevarnostmi iz okolice ter hkrati tudi pred izgubo za telo pomembnih snovi. Za naše zdravje skrbi s pravilno regulacijo telesne temperature in pravočasnim odzivanjem telesa na dotik in bolečino. Tako obsežne naloge so velik zalogaj za odraslo kožo, mnogo tanjša in še bolj občutljiva otroška koža pa zato zahteva še posebej skrbno nego.

Koža sama sebe ščiti slabše

Dojenčkova koža je kar štiri petine tanjša od odrasle kože, hkrati pa glede na  njegovo celotno težo zavzema precej večji delež. Ker njena struktura še ni v celoti izpopolnjena, je bolj občutljiva na zunanje dražljaje in mnogo bolj prepustna za najrazličnejše škodljive snovi. Njeni naravni zaščitni mehanizmi še niso razviti, zato jo prej poškodujejo škodljivi UV-žarki, hitreje  razpoka, se izsušuje in slabše brani pred najrazličnejšimi mikroorganizmi oziroma hitreje podlega okužbam. Tudi na nenehno mehansko drgnjenje je koža slabo odporna, zato je ritka, ki je ves čas v pleničkah, precej ogrožena.

Pazljivo pri temperaturnih spremembah

Ker tudi žleze znojnice pri dojenčku še ne delujejo, koža z znojenjem ne more sama popolnoma poskrbeti za uravnavanje telesne temperature, ob tem pa zato pretirano delujejo njene lojnice in povzročajo akne, izpuščaje in temenca. Tudi krvni obtok šele nastaja, žile se počasneje širijo in krčijo, tudi to pa prispeva k še slabšemu odzivanju na temperaturne spremembe. Od našega odgovornega vedenja je torej odvisno, kako bosta  otrok in njegova koža prenesla izpostavljenost ekstremnim temperaturam in sončnim žarkom.

Držimo se preizkušenih nasvetov

Večino časa, ki ga mamice namenjajo negi novorojenčka, je namenjeno prav negi njegove kože. Zaradi njene tako velike dovzetnosti in občutljivosti nismo nikoli preveč previdni pri izboru tistih izdelkov, ki jih bomo nanjo nanesli. Dobro je vedeti, da med sestavinami, iz katerih so narejeni, nikakor ne sme biti alkoholov, emulgatorjev, konzervansov in drugih aditivov. Zelo pa ji bodo koristile tiste sestavine, ki jo pomirjajo, blažijo in vlažijo.
Poleg zelo natančnega branja deklaracij na izdelkih priporočamo še, da se držite nekaterih nasvetov:
 - novorojenčke in malčke je potrebno skrbno zaščititi pred soncem oziroma škodljivim UV-sevanjem;
- največjo korist otrokovi koži prinašajo izdelki, narejeni iz pretežno naravnih sestavin;
- kozmetični izdelki za malčke naj bodo blagi, nevtralni in dermatološko testirani;
- posebno skrb posvetite previjanju ter čiščenju, negi in zaščiti ritke,
- še posebej poleti skrbno čistite in negujte tudi kožne gube (za ušesi, v dimljah, pod koleni pazduhami)
- skrbno izbirajte materiale, iz katerih so otrokova oblačila in plenice;
- ob pojavu spremembe na koži, ki je trdovratnejša, kot se je zdelo, ali se pretirano širi oziroma je povezana še  kakim drugim bolezenskim znakom, obiščite pediatra. 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.