Živeti z urinsko inkontinenco

S pravimi pripomočki so težave znosnejše

Urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje seča do take stopnje, ko že predstavlja higienski, socialni in/ali finančni problem. Prizadene tako moške kot ženske vseh starosti. Več kot 25 odstotkov žensk v rodnem obdobju je že izkusilo težave z inkontinenco, okoli 10 odstotkov jih ima težave ves čas, ta številka pa s staranjem prebivalstva in z daljšanjem življenjske dobe še narašča. Pri moških je inkontinenca tudi do dvakrat redkejša.

Vzrokov za uhajanje urina je veliko

Strokovnjaki pravijo, da glede na vzrok ločimo štiri vrste urinske inkontinence: stresno, urgentno, funkcionalno  in overflow inkontinenco.

Za urgentno urinsko inkontinenco, pri kateri bolnik začuti nenadno, močno potrebo po uriniranju, je kriv napačen dražljaj, ki ga možgani pošiljajo mehurju. Ta vrsta inkontinence nastane največkrat zaradi našega odnosa do uriniranja (če npr. uriniramo po nekem urniku, če ne pijemo dovolj ipd.), lahko pa jo povzroči tudi kap ali sladkorna bolezen. Bolnik s to vrsto inkontinence ima prekomerno aktiven mehur, urin mu uhaja, ko samo pomisli na stranišče ali ko se nanj odpravi. To vrsto inkontinence zdravimo z zdravili.

Stresna inkontinenca nastane, ker mišice, ki stiskajo sečnico, ne morejo več zdržati povečanega pritiska v mehurju oz. v trebuhu (pri kašljanju, smehu, naprezanju ipd.). Za neutrjenost mišic medeničnega dna je večinoma kriva nosečnost ali spremenjeno hormonsko stanje v postmenopavzi. Pri moških do inkontinence najpogosteje prihaja zaradi posledic kirurških posegov v urogenitalnem področju,  zaradi oslabelih mišic mehurja ali zapore sečnice. Zdravimo jo z različnimi terapijami (vedenjska, magnetna, laserska)  in kirurško.

Pri funkcionalni urinski inkontinenci sečila delujejo normalno, toda bolnik ne urinira kot je treba zaradi fizične ali psihične motnje. Vzrok zanjo je denimo poškodba ali demenca.

Overflow ali inkontinenca prepolnega mehurja je nenehno uhajanje urina po kapljicah. Bolnik mehurja ne more izprazniti do konca, vsak dodaten dotok seča pa povzroči novo uhajanje. Ta vrsta inkontinence je najbolj pogosta pri moških, ki imajo povečano prostato. 

Življenje z inkontinenco ni lahko

Urinska inkontinenca v širši javnosti še zmeraj ostaja tabu, saj pri ljudeh povzroča zadrego in občutek sramu. Bolnike pogosto sili v izolacijo in depresijo, povzroča fiziološke težave ter bistveno vpliva na družabno življenje in sposobnost normalnega opravljanja dela. Inkontinenca lahko predstavlja tudi veliko breme za družino, sorodnike in celotno družbo. Prizadeti ljudje si velikokrat ne priznajo, da so inkontinentni, o težavi ne govorijo radi, jo prikrivajo in pogosto pomoči sploh ne iščejo. Številne študije so pokazale, da le vsaka tretja ženska, ki trpi za inkontinenco, poišče medicinsko pomoč.

Težave s kožo pri inkontinenci niso neizogibne

Dolgotrajna uporaba vložkov oziroma plenic, ki se ji pri inkontinenci ni mogoče izogniti, pogosto povzroča vnetne reakcije na koži. Plenični dermatitis ali dermatitis, povezan z inkontinenco, se pojavlja zaradi prekomerne vlažnosti, neprepustnosti zraka, pregrevanja kože in drgnjenja, pogosto pa so za težave krivi tudi materiali, iz katerih so standardni vpojni pripomočki za inkontinenco sestavljeni.
Kaj torej storiti, da bi ohranili funkcionalnost kože in ji zagotovili potrebno zračnost, suhost ter udobje, ter da bi preprečili vnetja in poškodbe? Uporabiti moramo predloge iz pravih materialov.

Pripomočki za inkontinenco se razlikujejo od higienskih vložkov

Pripomočki za vpijanje nehotnega uhajanja urina so po svoji strukturi podobni higienskim vložkom in ščitnikom perila, a se po sestavi razlikujejo od tistih za vpijanje menstrualne krvi.
Predloge za inkontinenco so predvsem bolj vpojne od higienskih vložkov, saj imajo sposobnost vpijanja večje količine tekočine v kratkem času. Pomembna razlika je v zgornjem prepustnem sloju. Če je namenjen za uporabo pri inkontinenci, sam tekočine ne sme vpijati, temveč jo mora hitro prepustiti v jedro in preprečiti njegov povratek na površino. Celotna vrhnja plast predloge tako na koži ohranja suh občutek ter ostaja mehka in udobna, da ne draži intimnih predelov. 
Nezanemarljiva pa je še ena značilnost predlog za inkontinenco: vsebujejo nevtralizator neprijetnih vonjav. Zaradi posebnega dodatka v jedru predloge nihče ne zazna, da nekomu v družini ali družbi urin uhaja. 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.