Intimna nega

Si znamo pravilno umivati intimne dele telesa?

Znanega izreka, da je higiena pol zdravja, se večina ljudi dobro zaveda. Urejenosti in čistosti celega telesa se posvečamo v rednih dnevnih ritualih, naše kopalnice so polne sredstev, s katerimi si pri tem pomagamo. Kaj pa higiena intimnih predelov? Ali res vemo, da je skrb za higieno naših spolovil osnova našega intimnega zdravja? To velja še posebej za ženske. Kaj pa moški – jim je to jasno?

Da so ženski intimni predeli – tako spolovila kot nožnica – zdravi, skrbi vaginalna mikroflora. Ta je sestavljena iz stotine vrst mikroorganizmov in bakterij, ki takrat, ko so v ravnovesju, vzdržujejo kislo okolje. Nizek pH (od 3,8 do 4,2) je namreč tisti, v katerem odlično uspevajo laktobacili. Z njihovo pomočjo v nožnici nastaja mlečna kislina, ki pa preprečuje pretirano razmnoževanje škodljivih bakterij in glivic. Te namreč v kislem okolju zelo težko preživijo. Zdrava nožnična mikroflora je torej najboljša naravna obramba telesa pred okužbami, s tem pa tudi pred genitalnimi vnetji.

Nožnica se čisti sama

Ženska nožnica posebnega čiščenja ne potrebuje, saj se čisti sama. V materničnem vratu namreč nastaja posebna sluz, ki pomaga ohranjati kislo ravnovesje nožnice, ta pa se izloča iz telesa skupaj z izcedkom, ki ga ima vsaka ženska. Ženske genitalije torej ne potrebujejo posebej intenzivnega umivanja, dovolj je, da jim pri ohranjanju čistoče zgolj previdno pomagamo. Včasih je pretirana skrb za intimno higieno še celo bolj škodljiva kot nepopolna ali slaba.

Kako in s čim se umivati?

Kolikokrat dnevno si je treba umivati intimne predele? Strokovnjaki si niso edini: nekateri  pravijo, da zadošča enkrat dnevno, drugi pravijo, da je spolovilo treba umivati zjutraj in zvečer. Pravo mero bom našli sami, odvisna pa je tudi od letnega časa, od spolnih aktivnosti in pa seveda od menstruacije.
Zaradi drugačnega pH okolja kot ga ima ostalo telo se  mnenja strokovnjakov razlikujejo tudi glede uporabe preparatov za umivanje. Eni priporočajo, da spolovila umivamo samo z vodo, saj se nožnica čisti sama, drugi pa poudarjajo, da sredstva za umivanje lahko uporabljamo, vendar jih je treba izbrati še posebej skrbno. Predvsem vsi močno odsvetujejo uporabo klasičnih mil in gelov za prhanje, katerih pH vrednost je prilagojena koži telesa, ne intimnih predelov.  Taka mila so mnogo preveč agresivna za spolovila. Intimna mila imajo vrednost pH med 3,5 in 4,5,  zato ni nevarnosti, da bi porušila ravnovesje intimne mikroflore oziroma poškodovala zaščitni sloj na površju kože in povzročila, da sluznica postane bolj dovzetna za okužbe. Pomembno je tudi, da umivamo samo zunanje dele spolovila, nožnice ne smemo izpirati, niti vanjo ne sme zaiti milo. Po umivanju kožo spolovila dobro osušimo oziroma samo popivnamo s čisto brisačo.
Če nimamo možnosti umivanja s tekočo vodo, lahko uporabimo intimne robčke. Pazljivi pa moramo biti tudi pri njih: nikakor naj ne vsebujejo dišav, barvil ali ostrih kemikalij; dobro preverite, če so namenjeni prav intimnim predelom.

Nega med menstruacijo

Ženske so zaradi hormonskih sprememb v času med menstruacijo bolj občutljive, sočasno pa še menstruacijska kri rahlo spremeni pH vrednost intimnega okolja. Zato je obramba pred škodljivimi organizmi v intimnih predelih v tem času precej oslabljena. Prav zato morajo ženske biti v tistih dneh še bolj pozorne, da intimnega predela še bolj ne obremenjujejo z nepravilno higieno ali celo z izbiro neprimernih, sintetičnih vložkov in spodnjega perila. Posebno skrb je v času menstruacije treba nameniti higieni rok. Umiti si jih je potrebno pred in po menjavi vložka ali tampona, vsaj dvakrat na dan pa si je intimne dele treba tudi umiti z mlačno vodo oz. si oprhati telo. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da se umivamo samo z vodo, vendar tudi pazljiva uporaba intimnega mila ne bo škodovala.

Kaj pa moški?

Verjetno ni odveč, če poudarimo, da je redna in pravilna higiena pri moškem zelo pomembna tudi za ženske. Tudi za moške velja, da bi si intimne predele morali umivati vsaj enkrat na dan, še posebno skrb pa bi morali čistoči intimnih predelov nameniti pred in po spolnih odnosih. Za umivanje penisa in mod naj uporabijo čim bolj naravno milo, po možnosti brez kakršnihkoli dodatkov, nekateri priporočajo kar otroško milo. Umivanje naj bo nežno, a temeljito, še posebej natančno pa bi morali poskrbeti za kožo pod glavico penisa. 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.