• Članek: Izbira dude

Dude – kako izbrati pravo

Dude so tisti pripomoček za pomirjanje malčkov, za katerega je že Andrej Šifrer pred desetletji ugotavljal, da si izumitelj zasluži Nobelovo nagrado - saj poznate tiste vrstice iz Martinovega lulčka…  Danes si tako starši kot strokovnjaki niso edini, ali je ponujanje dude otroku koristno ali ne. Je duda dobrodošla zato, ker pomaga otroka pomiriti, ali je morda bolj škodljiva zato, ker lahko vpliva na razvoj njegove čeljusti?

Duda ali palček?
Ker ima otrok močan sesalni refleks, ga samo z dojenjem mamice težko zadovoljijo. Prav zato se jih večina odloči, da mu za pomiritev in zato, da bo lažje zaspal, ponudijo dudo. Prevladuje namreč mnenje, da duda prinaša manj nevarnosti kot sesanje palčka, h kateremu se otrok lahko zateče. Predvsem je otroka mnogo teže kot od dude odvaditi od sesanja prsta, večja pa je tudi nevarnost, da si bo z njim deformiral dlesni in zobe oziroma povzročil nastanek odprtega ugriza, pri katerem se sprednji zobje pri ugrizu ne stikajo.

Kdaj ponuditi dudo?
Strokovnjaki svetujejo, da dude otroku ne ponudimo v prvih treh mesecih, ker bi lahko pri njem povzročili sesalno zmedo. Tudi ko se za dudo že odločimo, mu je nikoli ne potiskajmo v usta brez razloga. Ponudimo mu jo takrat, ko ugotovimo, da je njegov sesalni refleks močan, otrok pa ni več lačen; in pa v primeru, ko ocenimo, da ga ne moremo drugače potolažiti.

Katero dudo izbrati?
Dude se razlikujejo glede na material, iz katerega so narejene, in glede na obliko. Danes se mnogo manj razglablja o škodljivosti dud tudi zato, ker so narejene iz snovi, ki otroku ne škodujejo, in ker so oblikovane anatomsko. Lateks ali silikon, oziroma anatomska ali okrogla duda – katero izbrati?
Strokovnjaki priporočajo anatomsko oblikovano dudo. Seveda pa bo obliko, ki mu najbolj ustreza, izbral kar otrok sam.

Odločil se bo otrok sam
Običajno ne najdemo pravega vzroka, zakaj določena oblika enemu otroku ustreza, drugi pa je ne prenese. In tudi z materiali je enako: sam se bo odločil, ali mu ustreza duda iz prožnega, mehkejšega lateksa, ki pa se hitro postara in postane lepljiva, če je ne menjamo na štiri do šest tednov; ali pa bo zanj morda ustreznejša duda iz prozornega, trpežnega, a na začetku bolj trdega silikona.

Ne glede na to, kakšno dudo bo izbral naš otrok, pa je dobro upoštevati nekaj ugotovitev:
-  Dudo je treba vsak dan razkužiti. To lahko storimo tako, da jo za nekaj minut potopimo v vročo vodo, lahko pa jo steriliziramo s pomočjo sterilizatorja.
- Dude ne smemo vtikati v svoja usta. Nekateri starši, mislijo, da na ta način dudo očistijo, vendar to ne drži, saj s tem v otrokova usta vnašajo svoje bakterije in bacile.
- Stanje oziroma kakovost dude moramo redno preverjati. Ne sme se zgoditi, da bi otrok košček poškodovane dude pogoltnil.
- Verižice, na katero pripnemo dudo, da je ne izgubi, nikoli ne dajmo z otrokom v posteljico, med spanjem bi se lahko z njo zadavil.
- Poskušajmo poskrbeti,  da bo otrok dudo sesal čim manj časa, po možnosti mu jo med spanjem odvzemimo.
- Otroka skušajmo odvaditi sesanja dude čim prej – najbolje že do prvega leta starosti.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.