• Članek: Klopi - okužbe

Zaščita pred klopi

Informacije, da je Slovenija med tistimi državami v Evropi, v katerih obstaja zaskrbljujoče visoka vrednost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, nas te dni dohitevajo na vsakem koraku. V toplem vremenu se namreč klopi dokončno prebudijo in v grmovju, v podrasti, na listavcih in tudi na travnikih in celo vrtovih čakajo na svoje žrtve. Najpogosteje prebivajo na višini pol metra od tal, najdemo pa jih na nadmorski višini od 600 pa celo do 1600 metrov.

V Sloveniji veliko obolelih
Ti tri do štiri milimetre veliki insekti so nevarni zato, ker so lahko okuženi s povzročitelji nekaterih, za človeka zelo nevarnih bolezni. Najpogosteje klopi prenašajo klopni meningoencefalitis ali meningitis, lymsko boreliozo ali borelijo in v zadnjem času tudi erlihiozo, vročinsko obolenje, ki so ga pri ljudeh odkrili šele leta 1996.  Statistika teh bolezni v Sloveniji je zastrašujoča: beležimo tudi do 6000 okužb z borelijo ter več kot 300 okužb z meningitisom na leto. Samo s klopnim meningitisom naj bi bil okužen približno vsak tisoči klop, z borelijo pa naj bi bila okužena kar tretjina, ponekod celo polovica klopov.

Kako se zaščititi pred klopi
Pred ugrizi klopov se je zato treba dobro zaščititi. Na vsak izlet, na katerem lahko staknemo klopa, pojdimo primerno oblečeni, uporabimo pa rudi repelent.  Predvsem takrat, ko se odpravljamo v gozd, oblecimo v svetle barve, rokava in hlačnice naj bodo dolgi, obutev naj bo visoka, glava pa pokrita. Na nepokrito kožo in na oblačila nanesimo repelent. Po prihodu domov oblačila operemo, kožo pa pregledamo ter jo tam, kjer je bil nanešen repelent, umijemo z milom. Pri pregledovanju ne smemo pozabiti na skrite dele telesa – na predel pod pazduho, lasišče, kožo za ušesi, pa tudi stopala in predele med prsti na nogah. Tuširanje celega telesa in pranje glave je seveda priporočljivo.

Klopa odstranimo s pinceto
Če najdemo prisesanega klopa, ga je potrebno čim hitreje, čim bolj previdno in seveda pravilno odstraniti. Zdravniki priporočajo, da uporabimo pinceto, s katero primemo klopa tik ob koži in ga previdno izvlečemo naravnost navzgor. Dušenje z olji, žganje ali vrtenje klopa strokovnjaki odsvetujejo. Poskušati moramo izvleči klopa v celoti; če v koži ostane glavica živali, se lahko predel zagnoji.

Bodimo pozorni na znake bolezni
Ko klopa odstranimo, mesto njegovega ugriza razkužimo, nato pa ga opazujmo deset dni ali več. Celo nekaj tednov po vbodu se lahko na koži pojavi rdeč madež v obliki obroča z bledim sredinskim delom, kar je značilen znak okužbe z borelijo. Ker proti njej ni cepiva, je ukrepanje v zgodnejši fazi izredno pomembno. Znake okužbe z meningitisom opazimo sedem do deset dni od ugriza, kažejo pa se z utrujenostjo, bolečinami v mišicah, glavobolom in povišano telesno temperaturo. Tudi erlihioza se pokaže z vročino, glavobolom, utrujenostjo in mišičnimi bolečinami v petih do desetih dneh po okužbi.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.