• Članek: Minerali

Minerali

Tudi od njih je odvisno naše zdravje

Prav tako kot vitamini so tudi minerali nepogrešljivi pri delovanju človeškega organizma. Čeprav so nam potrebni v izredno majhnih količinah (vsi minerali skupaj sestavljajo približno 5 % telesa), so nujno potrebni, njihovo pomanjkanje pa je lahko vzrok hudih zdravstvenih težav.

Imajo vpliv na vse procese v telesu
Njihovo poimenovanje ima latinski izvor  - minerallis, pomeni pa rudnina. Minerali v našem telesu so anorganskega izvora, večinoma pa so v obliki soli. Minerali so nepogrešljivi za razvoj in ohranjanje mišic, kosti in živčnega sistema, z njimi je pogojeno naše nemoteno dihanje, presnova, so pomembna sestavina krvi, uravnavajo krvni tlak in delovanje srca ter skrbijo za hormonsko ravnovesje in imunske procese. In še nekaj: brez njih telo ne more sprejeti vitaminov, niti ti ne morejo brez njih delovati. Velja pa seveda tudi obratno.

Dve vrsti mineralov
Ljudje imamo v telesu približno sedemdeset različnih mineralov, za najpomembnejše delo – za celično presnovo pa jih potrebujemo približno dvajset. Delimo jih na dve vrsti:
- na makroelemente (v telesu jih je več), kjer najdemo kalcij, fosfor, kalij, žveplo, natrij, klor in magnezij;
- na mikroelemente (teh je v telesu zelo malo, zato rečemo, da se nahajajo v sledeh), med katere sodijo baker, jod, železo, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij.

Prehrana – ključ do dobrega počutja
Tudi za minerale – tako kot za vitamine  - velja, da jih naše telo ni sposobno ustvariti samo, zato jih moramo nujno zaužiti s hrano. Vsebujeta jih tako rastlinska kot tudi živalska hrana, zato pri večini ljudi, ki skrbijo, da so njihovi krožniki dovolj raznoliki, dodaten vnos mineralov ni potreben.
Do pomanjkanja mineralov pride predvsem pri tistih ljudeh, ki se prehranjujejo enostransko, ali ki uživajo preveč vlaknin, saj te nekatere minerale vežejo nase. Bolj ogrožene so tudi nosečnice, ženske, ki dojijo ter nekateri bolniki, denimo tisti z dolgotrajno drisko. Tudi zelo intenzivne športne aktivnosti, nezdrave razvade v obliki alkohola, cigaret, kave ali čaja ter jemanje določenih zdravil, stres in specifične bolezni so lahko vzrok, da se ravnovesje mineralov poruši.

Pomanjkanje mineralov
Pomanjkanje določenega minerala telo dokaj hitro pokaže z različnimi drobnimi simptomi, ki jih ne smemo spregledati. Naj za primer omenimo samo nekatere:
- akne na koži lahko kažejo na pomanjkanje cinka,
- za pogoste glavobole ali krče v mišicah je lahko vzrok pomanjkanje magnezija,
- depresijo, zastajanje vode v telesu in srčno popuščanje lahko povzroča pomanjkanje kalija;
- vrtoglavica in nizek krvni tlak lahko nastaneta zaradi pomanjkanja natrija.

Ne ocenjujmo na pamet
Večino potrebnih mineralov vsebujejo nepredelana živila. Raznolika prehrana, ki bo zadostila potrebam našega telesa, mora zato vsebovati zelenjavo, sadje, olja, žita ter meso in hrano živalskega izvora.  Res je, da je v današnjem času mnogo tovrstne hrane precej osiromašene, kemično obdelane in pridelane s pomočjo velikih količin pesticidov, zato je tudi vsebnost določenih mineralov lahko zelo vprašljiva.
Vsekakor svetujemo, da o stanju določenega minerala v telesu ne sklepate na pamet. Ob sumu na pomanjkanje je nujen posvet z zdravnikom, ta pa vas bo napotil na nekatere preiskave. Preskrbljenost telesa s posameznim mineralom stroka namreč ugotavlja z različnimi metodami: količino kalcija,  na primer, ugotavlja preko kostne gostote, s krvno analizo preveri vsebnost magnezija, nekatere druge minerale določi preko delovanja encimov v krvi.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.