Najstnice in tamponi

Prvo menstruacijo dekleta dobijo nekako med 11. in 14. letom. Takrat se prvič srečajo tudi z dilemo, ali poleg vložkov lahko uporabijo tudi tampone. Jih bodo znale vstaviti v nožnico? Jih smejo uporabljati, če so še nedolžne? Če se že odločijo zanje, naj jih uporabljajo vse dni menstruacije ali zgolj takrat, ko je krvavitev najmočnejša?

Uporabiti tampone ali vložke?
Odločitev, s katerimi pripomočki si bo dekle pomagalo ob menstruaciji, je prepuščena njej sami. Najbolje je, da preskusi tako vložke kot tampone, potem pa izbere tiste, s katerimi ji bo bolj udobno in ji bodo povzročali manj težav ali zadrege pri menjavi. Večina deklet se za vrsto zaščite odloča glede na jakost krvavitve in aktivnost, s katero se med menstruacijo ukvarja. Običajno kombinirajo oboje – vložke in tampone.  Za dneve, ko je krvavitev šibkejša, uporabijo vložke, za močnejšo pa tampone. Po tamponih jih večina poseže v času športnih aktivnosti in dopustovanja ob vodi.

Katero velikost tampona izbrati?
Tamponi se med seboj razlikujejo po velikosti in po vpojnosti. Za najstnice so najprimernejši tamponi z oznako velikosti »mini«, saj si jih bodo zaradi ožje nožnice lažje vstavile.  Ne bo pa nič narobe tudi če uporabijo tiste z oznako »normal«.
Vpojnost je na embalaži tamponov označena s kapljicami – najmanj tekočine vpijejo tisti z dvema, največ pa s štirimi kapljicami. Tamponi z oznako »mini« imajo dve kapljici, kar običajno mladim dekletom popolnoma zadošča.

Nisem še imela spolnih odnosov
Marsikatero dekle si ne upa uporabljati tamponov, ker jo skrbi, da si bo z njimi pretrgala deviško kožico. Himen ali deviška kožica je membrana, ki prekriva vhod v nožnico, in ni popolnoma neprehodna. Z uporabo tamponov se praviloma ne bo pretrgala, ampak se bo zgolj raztegnila. Se pa včasih zgodi, da se himen natrga ali celo pretrga kar pri športnih aktivnostih, celo brez bolečin in krvavitve. Zaradi tamponov  deklet torej ne sme skrbeti – nedolžnosti z njimi ne bodo izgubile.

So tamponi nevarni?
O tamponih nekateri govorijo, da so škodljivi, ker naj bi bila surovina zanje beljena s klorom. Ob postopku naj bi nastajal škodljivi plin dioksin, ki lahko v telesu povzroči sindrom toksičnega šoka. Lahko vam zagotovimo, da v Tosami že vsaj 30 let bombaža ne belimo. Skoraj povsod po svetu je beljenje s klorom prepovedano. Proizvajalci zato, da bombaž postane bel, surovino obdelajo s peroksidom. Se pa dogaja, da nekateri mediji še vedno na široko razpredajo o škodljivosti tamponov v povezavi s klorom, kar pa ni nič drugega, kot cenen marketinški trik, s katerim skušajo promovirati druge vrste izdelkov za intimno higieno.
Dejstvo je, da tampon sam po sebi sindroma toksičnega šoka ne more povzročiti. Teoretično bi se pogoji zanj ustvarili le, če bi dekle že bilo okuženo z bakterijo stafilokoka, pri tem pa bi preveč vpojen tampon v nožnici  pustilo predolgo. Zaradi tega bi se nožnica izsušila, to pa bi lahko bili pogoji, ki bi povečali verjetnost razvoja bolezni.

Tamponi za plavanje
Tamponi so idealna rešitev, če imaš menstruacijo med dopustom. Zaradi nje se ni prav nobeni ženski več treba odpovedati plavanju. V Tosami smo za vse, ki vas skrbi kakovost vode, razvili in patentirali tampone, ki s pomočjo posebne silikonske zapore preprečujejo vdor vode v nožnico. Jasmin sport tampone lahko uporabljate med menstruacijo, prav tako pa se z njimi lahko zavarujete takrat, ko menstruacije nimate. Le takoj po prihodu iz vode si ga morate odstraniti.

Na kaj je treba paziti pri uporabi tamponov
V Tosami mladim dekletom svetujemo, naj bodo pozorna že pri nakupu. Izberejo naj tampone, ki so narejeni iz naravnih materialov – iz bombaža ali celuloze, ki ohranjajo naravno ravnovesje nožnice in spodbujajo zdrav razvoj.
Najpomembnejša pri uporabi tamponov je higiena. Preden si dekle tampon vstavi ali odstrani, si mora skrbno umiti roke. Vstavljen tampon je treba menjati vsake tri do štiri ure, zamenjati pa ga je priporočljivo tudi po vsaki mali potrebi, seveda pa tudi po vsakem kopanju. Za primere, ko popolna higiena ni mogoča, denimo na dopustu, pa priporočamo tampone z aplikatorjem – s posebno cevko za vstavljanje, saj se jih pri vstavljanju ne dotikamo in ni možnosti, da bi jih okužili s slabo umitimi rokami.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.