• Članek: Skrb za pse pozimi

Pasje življenje pozimi

Dober gospodar misli na vse

Lastniki psov se zavedajo, da je pozimi za ljubljenčke treba skrbeti še bolj pozorno, saj so zaradi vremenskih sprememb izpostavljeni kar nekaj nevarnostim.  Mraz, vlaga, sneg in soljene ceste so samo nekatere od nevšečnosti, s katerimi se morajo soočiti. Poskrbimo torej, da bodo naši najboljši prijatelji zimske mesece preživeli čim manj stresno.

Pasja uta naj bo izolirana

Za tiste pse, ki bivajo zunaj, moramo njihovo bivališče pozimi urediti tako, da jih ne bo zeblo. Pesjak potrebuje dobro izolacijo in pred vetrom zaščiten vhod, ležišče pa moramo dvigniti od tal in toplo obložiti. Najbolj primerno je seno.  V najhujšem mrazu, ko se temperature spustijo pod ledišče, pa bi morali psa odpeljati v hišo, četudi so navajeni biti ves čas zunaj. Pes, ki miruje, se lahko hitro prehladi, obstaja pa tudi nevarnost podhladitve. Še posebej so ogroženi mladiči, stari in kratkodlaki psi.

Prehrana mora biti bogatejša

V mrazu psi potrebujejo drugačno, bolj kalorično hrano kot v ostalih letnih časih. Več energije namreč porabijo za ogrevanje telesa. Hrana naj zato vsebuje več beljakovin in več maščob. Kakemu psu bo morda zadoščal že povečan obrok hrane, vsem pa bodo zelo dobrodošli tudi vitaminski dodatki. Pozorni moramo biti tudi na vodo. Pozimi moramo psu ponuditi mlačno in jo – če je posoda zunaj - pogosto menjavati, saj kaj hitro lahko zmrzne. Psi naj mrzle vode ne pijejo, niti naj ne jedo snega, saj oboje lahko povzroči razdraženost črevesja ali celo vnetje želodca.

Tačke potrebujejo posebno skrb

Skrbniki psov, ki so navajeni rednega gibanja, zaradi vremena običajno ne skrajšujejo vsakodnevnih potepanj po naravi. Je pa treba paziti, da je pes ves čas sprehoda aktiven. Manjše oziroma na mraz bolj občutljive pasme je potrebno obleči, če prenesejo, morda tudi obuti. Pri dolgodlakih psih veterinarji svetujejo, da jim dlako med prsti in na zadnjem delu tačk odstrižemo, da preprečimo nabiranje sneženih kep na njej. Če se sprehajamo po cestah, ki so soljene, je dobro blazinice tačk zaščiti s kako kremo oz. mazilom ali kar z vazelinom.
Po vsakem sprehodu pa je treba psa natančno obrisati. Ker se njegove kožne gube težko posušijo, koža hitro macerira in se vname, zato se mnogo laže poškoduje. S suhimi krpami psu najprej temeljito zbrišemo dlako in kožne gube, ne pozabimo tudi na čiščenje oči in smrčka. Še posebej natančno pa moramo poskrbeti za pasje tačke – če so bile na sprehodu bose. Najbolje jih je oprati s toplo vodo, da izperemo umazanijo, predvsem pa sol in druge kemikalije. Potrebovali bomo vedro vode in krpo za brisanje. S temeljitim umivanjem bomo preprečili draženje kože in vnetje blazinic. Če pa je do tega že prišlo, blazinice namažimo s kremo za celjenje ran, denimo z ognjičevim mazilom, ter počakajmo dva dni, da se stanje uredi. V nasprotnem primeru bo treba k veterinarju. 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.