• Članek: Trdo milo

Trdo milo

Kako nastane trdo milo?

Ste vedeli, da je milo že več tisočletij star »izum«? Njegov nastanek je precej povezan z odkritjem ognja. Pred okrog pet tisoč leti so Babilonci živalskim maščobam že znali dodati lesni pepel in si z nastalo mešanico uspešno čistiti volno in bombaž. V Italiji naj bi milo odkrili na prostoru, kjer so v čast bogovom darovali živali – ob žrtveniku na griču Soap v Rimu. V vodi, v ki je ob dežju odtekala z žrtvenika, je iz maščobe in pepela nastala čisto nova snov, odlična za pranje. Po kraju nastanka so jo poimenovali soap.

Deževnica, pepel in maščoba
Že dokaj zgodaj so ljudje ugotovili, da če skuhajo deževnico s pepelom in maščobo, že dobijo snov, s katero dejansko lahko perejo. Ko so se kasneje naučili iz lesnega pepela in deževnice s pomočjo drenaže napraviti lužino – natrijev ali kalijev hidroksid oziroma karbonat, je bil postopek izdelave trdega mila praktično dodelan. Menda so bili Arabci tisti, ki so že so v sedmem stoletju naredili sodobnim milom podobne izdelke. Topili so rastlinska olja ali živalske maščobe, jih mešali z natrijevim hidroksidom - lugom in skuhali. Med drugo svetovno vojno pa naj bi Nemci prvi začeli trdo milo za čiščenje telesa in tekstilnega materiala izdelovati iz poceni sintetičnih sestavin.

Dodatki v milu – iz nafte?
Danes so navadna mila narejena s saponifikacijo oziroma umiljenjem maščob. Maščobo segrejemo z natrijevim ali kalijevim hidroksidom. Pri tem nastanejo pa propan, glicerol in natrijeve ali kalijeve soli maščobnih kislin – prav to pa so mila. Trda mila v glavnem vsebujejo natrij, mazava pa kalij. V končnem izdelku pa je še nekaj dodatkov – denimo naftni derivati, ki se uporabljajo za mehčanje kože. Med sestavinami so navedeni kor Paraffin, Paraffinum liquidim, Petrolatium, Mioneral oil.

Naravna mila so boljša
Danes se vse več ljudi zaveda, da v telo vnašamo vse preveč škodljivih snovi, zato so pozorni tudi pri uporabi kozmetike. Naravna mila so vse bolj popularna, marsikdo si ga naredi kar sam, saj je izdelava dokaj preprosta. V čem je prednost naravnih trdih mil pred industrijskimi trdimi mili in predvsem pred tekočimi mili? Narejena so iz rastlinskih ali živalskih maščob, v njih ostanejo vse koristne sestavine. Naravna trda mila ne vsebujejo nobenih kemičnih sestavin, ki niso nujno potrebna, v njih ni naftnih derivatov, ni nepotrebnih dišav. Naravno milo se s kože izpere hitreje, zato porabimo manj vode in manj škodujemo naravi, zaradi trde oblike pa ga tudi porabimo manj.

Naredite milo doma
Če se boste lotili izdelave trdega mila doma,  boste naredili lepo in uporabno sredstvo za umivanje, predvsem pa boste natanko vedeli, kaj nanašate na svojo kožo. Osnova za izdelavo mila so maščoba, lug in voda, od raznih dodatkov pa bo potem odvisen vonj, barva in pa negovalni učinek na koži. Osnovnim surovinam namreč lahko po želji dodamo eterična ali parfumska olja, cvetove, škrob, rastlinska barvila in še kaj. Poznamo dva načina izdelave domačega mila: hladen in vroč način. Na spletu lahko najdete množico receptur in natančnih navodil, zato vam bo izdelava zanesljivo uspela.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.