Urinska inkontinenca

Ogroža nas naš način življenja

Urinska inkontinenca danes prizadene vsakega desetega človeka. Zakaj so težave tako pogoste, kaj jih povzroča in kaj lahko naredimo, da bomo kljub težavam živeli kakovostno življenje, smo povprašali zdravnico Polono Podnar. Je specialistko ginekologije in porodništva, v Šenčurju pri Kranju pa vodi medicinski center, v katerem se ukvarjajo tudi z neinvazivnim zdravljenjem urinske inkontinence.

Kaj je inkontinenca oz. kdaj lahko rečemo, da je človek inkontinenten?
Inkontinenca je nehoteno uhajanje urina ali blata, ki za človeka pomeni socialen, psihološki in tudi finančni problem. Pogostejša je pri ženskah, po 35. letu je prizadeta vsaka peta, po 55. letu pa vsaka tretja ženska.

To ni le problem žensk, z njo imajo težave tudi moški, kajne?
Moški naletijo na te težave redkeje kot ženske, pri njih se inkontinenca najpogosteje pojavi po operativnih posegih, denimo po operaciji prostate. Takrat se  lahko poškoduje živce in mišično tkivo okrog sečnice , škoda pa je včasih lahko tudi nepopravljiva. Po statistiki je leto dni po taki operaciji inkontinentnih še 15 odstotkov pacientov.

Je starost pomembna – kateri vrsti inkontinence smo podvrženi v določeni starosti?
Vrst inkontinence je več: stresna, urgentna in mešana. Pri mlajših je pogostejša stresna inkontinenca, pri starejših pa urgentna in mešana. Stresna inkontinenca nastane zaradi oslabelih tkiv, kar pomeni, da popustijo mišično-vezivne strukture medeničnega dna. Pri urgentni inkontinenci je težava v mehurju. Ker je prekomerno aktiven, smo prisiljeni prepogosto urinirati. Za to vrsto inkontinence smo pogosto krivi sami. Nakopljemo si jo z zadrževanja urina ali z uriniranjem takrat, ko nas ne tišči. Če to počnemo doga leta, si porušimo osnovni fiziološki mehanizem odvajanja in zadrževanja vode.

Koliko so za nastanek lahke inkontinence, pri kateri urin uhaja občasno po kapljicah ob smehu,  kašljanju, kihanju ali telovadbi, krivi porodi?
Da, porodi so med glavnimi vzroki stresne inkontinence.  Ob porodu pride do poškodbe tkiva, do raztegnjenosti mišic in živcev, in ker hormoni že med nosečnostjo razrahljajo tkiva, je uhajanje urina hitro tu.  Med vzroke za nastanek inkontinence sodita tudi dednost in debelost, poznamo pa tudi nevrološke vzroke, kakršna sta multipla skleroza in diabetes. Pri moških gre najpogosteje za obstruktivne  vzroke (hiperplazija prostate).

Polona Podnar, dr. med., spec. gin. in porod.,
Medicinski center Podnar, kontakt +386 (0) 59 057 570, info@mc-podnar.si, www.mc-podnar.si

Lahka inkontinenca je pogosto skrita in zatajevana težava. Je pri mladih kaj drugače? Pri kateri starosti nas sicer ta težava že lahko doleti?
Res je, ljudem je pogosto nerodno in jih je sram govoriti o svoji težavi, tudi zdravniki smo včasih prisiljeni dobesedno vleči iz ljudi, kaj se dogaja. Res pa se zadnja leta o uhajanju urina govori več in bolj javno, mlajše generacije so bolj odprte. Inkontinenca se lahko pojavi pri zelo mladih ljudeh, poznam primere deklet s težavami že pri sedemnajstih letih, v ambulanti niso redke 25-letnice.  Prepričana sem, da so glavni vzroki za tako zgodnje težave v načinu življenja in hrani, ki jo uživamo, saj nikoli ne vemo, kaj vse vnesemo v telo. Do hormonskih sprememb prihaja, ker je v hrani cel kup hormonskih  motilcev, posledice pa so vidne na naših telesih.

Ali lahko inkontinenco lahko preprečimo, če denimo vemo, da sodimo v ogroženo skupino?
Preprečiti se inkontinence sicer ne da, lahko pa pridobimo na času. Prepričana sem, da bi o teh problemih morali govoriti že v šoli, predvsem dekleta bi morala dovolj zgodaj spoznati vaje, s katerimi bi lahko težave preprečile ali vsaj odložile. Ko namreč voda že uhaja, je že precej pozno. Najti bi morali način, da bi ženske naučili pravilnega izvajanja vaj za krepitev mišic medeničnega dna,  saj marsikatera niti ne ve, katere mišice mora uporabiti, niti jih ne čuti.

Kaj pa, ko težave že nastopijo? Kaj lahko sami naredimo, da je težav manj, in da bolezen ne napreduje prehitro? Kaj svetujete?
Največ naredimo z zdravim načinom življenja. V to sodita predvsem zmerna telesna aktivnost in zdrava prehrana, v kateri ni preveč sladkorja, vključene pa so prave maščobe. Pomembno je tudi, da si uredimo hormonski status, da dovolj spimo in hkrati nevtraliziramo stresne obremenitve. Predvsem ženskam svetujem, naj vaje za mišice medeničnega dna izvajajo načrtno. Če si vsaj vsak drugi dan vzamejo nekaj minut zanje, naj naredijo to skoncentrirano, da jih bodo res pravilno izvedle.

Kako pa inkontinenco zdravimo? Kakšne vrste zdravljenja obstajajo in kako učinkovita so?
Osnova pri vsaki inkontinenci je konzervativno, neoperativno zdravljenje s pomočjo vaj. Kasneje uporabimo najprej najmanj invazivne in šele na koncu najbolj invazivne ukrepe. Najprej bi predlagala magnetno stimulacijo mišic medeničnega dna, včasih pride v poštev tudi laserska terapija, šele naslednja stvar naj bi bila operacija. Popolnega uspeha žal ne moremo obljubljati, je pa učinkovitost magnetne terapije pri urgentni inkontinenci celo pri zastarani bolezni in starejših ljudeh kar okrog 75 procentov. Pri stresni inkontinenci je magnet učinkovit tudi do 90 odstotkov.
Ženska naj k nam pride že ob prvih kapljicah, inkontinenca se sama od sebe ne bo popravila. Po porodu bi pa prav vsaki ženski svetovala, da pride na magnetno terapijo.

Koliko pacientk ve, da si ob težavah z uhajanjem lahko pomagajo z vložki za inkontinenco, ne le z vložki za menstruacijo?
Ne, večina žensk, ki jih srečam, tega ne loči. Uporabljajo večinoma vložke za menstruacijo, celo na materiale, iz katerih so narejeni, niso pozorne. Prepričana sem, da si z vložki iz umetnih materialov  težave z inkontinenco samo še poslabšajo, ker so zaradi njih bolj podvržene vnetjem. Da  so vložki oziroma predloge za inkontinenco zaradi svoje sestave bolj vpojne, da zadržijo več tekočine in da preprečujejo neprijeten vonj, pa večina žensk ne ve.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.