Izpuščaji, otekline, mehurčki …

Alergija na sonce

Sončna energija, ki jo seva naša največja zvezda, je sestavljena iz infrardečih žarkov, vidnega spektra svetlobe, ultravijoličnih A žarkov (UVA) in ultravijoličnih B žarkov (UVB). Na našo kožo imajo vpliv predvsem UVA in UVB žarki. Zaradi prvih potemni, ker pa prodirajo globoko vanjo, povzročajo tudi poškodbe njenih elastičnih vlaken, zato  se stara in lahko tudi zboli za rakom. Drugi, UVB žarki, pa pomagajo tvoriti kožni pigment in vitamin D. Zaradi te vrste žarkov nastajajo opekline, koža se prehitro stara, povzročajo pa tudi nekatere vrste raka.

Reakcije na sonce
Zaradi vseh teh nevarnosti večina že dobro ve, kako zelo je odsvetovano je pretirano izpostavljanje kože sončnim žarkom. Reakcije kože na pretiravanje s sončenjem so lahko različne: opekline, rdečina, potemnitev, možen pa je tudi nastanek nekaterih kožnih bolezni ali rakavih obolenj. Pri določenih ljudeh pa se pojavijo alergije na sonce, ki jim strokovno rečemo fotodermatoze.

Kakšna je alergijska reakcija
Alergije nastanejo precej hitro, lahko tudi že po nekaj minutah izpostavljenosti soncu, večinoma pa kak dan ali dva po sončenju. Običajno na koži opazimo močan izpuščaj, oteklino in rdečino, lahko nastanejo tudi mehurčki, srbenje in celo krvavitve. Najbolj so prizadete roke in prsni koš oziroma dekolte, pa tudi noge in ramena, deli telesa torej, ki so bili neposredno izpostavljeni soncu; čeprav je zelo redko prizadet  obraz. Znano je, da se alergija najpogosteje pojavi pri otrocih, ki imajo še posebej občutljivo kožo.

Zakaj alergija nastane
Alergijo povzročijo ultravijolični žarki, zaradi katerih nastajajo prosti radikali, ti pa poškodujejo kožne celice. Zaradi teh sprememb se naš imunski sistem pretirano odzove in prične uničevati beljakovine v kožnih celicah. Proizvajati prične določena protitelesa, sprošča se histamin, vse to pa povzroča simptome alergije.

Kdo je ogrožen
Med ljudi, ki jih bo bolj verjetno doletela alergija, sodijo svetlopolti in pegasti ljudje, alergija večkrat doleti ženske, mlajše od 30 let, in starejše moške, ki so bili v življenju veliko izpostavljeni soncu. Bolj so ogroženi tudi tisti, ki jemljejo določena zdravila, imajo nekatere bolezni kože (npr. atopični dermatitis) ali alergijo kože v družini.

Pomoč, zaščita in zdravljenje
Najpomembnejša zaščita pred alergijo je zaščita pred soncem. Kožo moramo zaščiti s sredstvi z visokim zaščitnim faktorjem (nad 30), namazati pa jo je treba vedno – tudi na sprehodih, ne samo na morju. Če vemo, da smo alergični, je dobro pred odhodom na dopust uživati prehranska dopolnila z betakarotenom.
Ko se alergija že pojavi, je treba kožo najprej ohladiti, nato pa jo namazati s kremo, ki vsebuje antihistaminik.  Če je reakcija huda, je priporočljiv obisk zdravnika, ki bo najprej določil tip alergije, nato pa predpisal pravo zdravilo, med katera  sodijo antihistaminiki, kortikosteroidne kreme ali oralni pripravki, morda pa tudi zdravljenje z ultravijolično svetlobo – fototerapijo.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.