BOWNOVA TERAPIJA PRI DOJENČKU IN OTROKU

Bownova terapija prihaja iz Avstralije, ime pa je dobila po zdravilcu Tomu Bownu. V Sloveniji  je poznana od leta 2003. Terapija spada med manualne tehnike, ki ima neverjetne pozitivne učinke pri številnih težavah.

Kaj je Bownova terapija
Bownova terapija je holistična (celostna) terapija. Pri njej telo stimuliramo z preko blagih, nežnih gibov oziroma nežnih pritiskov s prsti na mišice in tetive. Mesta, na katere se nežno pritiska, so točno določena, pogosto sovpadajo z akupunkturnimi točkami.
Z Bownovimi potezami stimuliramo receptorje v mišično vezivnem tkivu ter tako sprožimo proces samozdravljenja. Terapija hitro in zalo učinkovito zmanjša mišično – vezivno napetost ter pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem in energetskem sistemu.

Tudi za najmlajše
Bownova terapija je varna in učinkovita tudi pri dojenčkih in otrocih. Uporablja se lahko za odpravljanje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin ali kot preventivna in sprostitvena tehnika.
Pri dojenčkih in otrocih se lahko izvaja v naročju ali med igro, saj gre za nekaj nežnih dotikov, tem pa sledi kratka pavza. Dojenček in mamica sta prvo letu po rojstvu zelo povezana, zato je naše priporočilo  - s tem je seveda zagotovljen tudi boljši uspeh -, naj na terapijo hodita oba. Dojenček materina čustva zelo hitro zazna in se nanje instinktivno odzove.
Učinek Bownove terapije je globoka čustvena in telesna sprostitev, ki jo mamica in dojenček v prvih mesecih še kako potrebujeta.  Dojenčki se na terapijo zelo hitro odzovejo, učinki so opazni že po prvi terapiji. Priporočljivo je, da jo izvedemo čim prej po porodu.

Blagodejni vplivi
Rojstvo predstavlja najtežji fizični proces v našem življenju, prav vrat pa je del telesa, ki med rojstvom največkrat utrpi poškodbe. Terapija zelo blagodejno vpliva na dojenčke, ki so utrpeli težak porod (kleščni, vakuumski porod), ki ne prenesejo dotika ali se bojijo vode in kopanja.
Bownovo terapijo najpogosteje obiskujejo starši z dojenčki, ki imajo trebušne krče (kolike), razne prebavne težave (napenjanje, težko odvajanje blata, polivanje, refluks,...) in nemiren spanec, ter tistih, ki so na splošno zelo jokavi. Dojenčki in starši so neprespani, razdražljivi in se vrtijo v začaranem krogu.

Za mnoge težave
Zelo dobri rezultati Bownove terapije so tudi pri otrocih, ki začnejo močiti posteljo ob prihodu novega družinskega člana. Pri tej obravnavi je potrebnih 6 -7 obiskov v tedenskih razmakih. V tem primeru morajo biti fiziološke okvare izključene. Terapija zelo pozitivno deluje na otroke s posebnimi potrebami, saj so takšni otroci še bolj senzibilni in pomoči potrebni.
Pri dojenčkih in otrocih se je Bownova terapija izkazala za učinkovito pri naslednjih težavah:

 •         kolike, bljuvanje v loku, refluks pri dojenčkih,
 •         težave pri sesanju,
 •         jok brez razloga,
 •         okvara kolkov,
 •         poškodba mišice obračalke pri rojstvu,
 •         erbova paraliza (paraliza roke po rojstvu),
 •         težave pri izraščanju zob, nočno škrtanje z zobmi,
 •         uhajanje urina in blata pri otrocih,
 •         tiki pri otrocih,
 •         spastičnost, cerebralna paraliza,
 •         pogosta vnetja ušes,
 •         motnje hiperaktivnosti,
 •         težave s pozornostjo,
 •         poškodbe mehkega tkiva,
 •     bronhitis, laringitis, astma.

Prispevek je napisala Tina Golež

- diplomirana babica
- certificirana Bownova terapevtka (Bowen Therapy Essentials-BTE)
- kvalificirana inštruktorica masaže za dojenčke z licenco mednarodnega združenja I.A.I.M.
- svetovalka za čas nosečnosti, pripravo na porod ter poporodno obdobje
- inštruktorica za vodenje vadbe v času nosečnosti in po porodu

Bušček center

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.