Celiakija

Življenje brez glutena

Celiakija je ena najbolj pogostih kroničnih bolezni današnjega časa, saj doleti en do dva odstotka ljudi. Je avtoimuno in neozdravljivo obolenje predvsem tankega črevesja, zanj pa je kriva genetika. Bolezen nastane zaradi preobčutljivosti na gluten, s tem izrazom pa označujemo več kot 50 beljakovin, ki se nahajajo v žitih.

Pojavi se lahko v različnih življenjskih obdobjih
Na celiakijo pomislimo, ko se kot odrasli srečujemo z drisko, hujšanjem, napihnjenostjo, oslabelostjo in slabim počutjem, bolečinami v sklepih in slabokrvnostjo. Pri otrocih so simptomi podobni, poleg tega pa se lahko zgodi, da zaostajajo v rasti. Pri dojenčkih se celiakija po navadi pokaže v starosti šest mesecev do leta in pol, nekako nekaj tednov ali mesecev po tem, ko je prvič s hrano dobil tudi žitarice.

Telo ne dobiva hranil
Gluten namreč pri občutljivih ljudeh uniči črevesne resice, ki so odgovorne za absorbiranje hranil. Ker resice izginejo, se površina v črevesju, ki sprejema hranila, zelo zmanjša, zato se ta izločijo z blatom in jih telo ne dobi več dovolj. Človeku s celiakijo zato manjka vitaminov in mineralov, počasneje se razvija kostna masa, pojavi se slabokrvnost, različna nevrološka obolenja, tudi ginekološke in urološke težave.

Stroga dieta je obvezna
Celiakijo diagnosticira zdravnik s preiskavo krvi, lahko pa tudi s preiskavo vzorca tkiva iz sluznice tankega črevesa in genetsko preiskavo. Ker je bolezen neozdravljiva, se mora bolnik doživljenjsko držati diete – uživati sme samo hrano brez glutena. Če se diete strogo drži, je prognoza zelo dobra, saj strokovnjaki pravijo, da se stanje bistveno izboljša že po  mesecu dni, v šestih mesecih do dveh letih pa se obnovi tudi črevesna sluznica.

Potrebna je stalna pozornost
Za preprečitev komplikacij ob diagnozi celiakija je  zelo važno, da natančno vemo, katera živila so popolnoma prepovedana. Izogibati se je potrebno jedem, ki vsebujejo pšenico, rž, oves, ječmen in piro. Pri tem je treba vedeti, da živilska industrija gluten uporablja tudi kot emulgator, nosilec arome in stabilizator v mnogih pripravkih, kot so začimbne mešanice, pijače, sladkarije, mlečni izdelki in podobno. Bolnik s celiakijo se mora tako navaditi natančno brati deklaracije na prav vseh izdelkih.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.