Da bo trening učinkovit

Tri pomembne sestavine vadbe

Ko se zaradi skrbi za zdravje in telesno pripravljenost odločimo za redno vadbo, se je pametno pozanimati, kdaj in kako trenirati, da učinki ne bodo nasprotni. Kdaj je najbolje vaditi, na kaj je ob vadbi še treba biti pozoren?

Prilagodimo čas vadbe
Strokovnjaki pravijo, da je najboljši čas za vadbo popoldne, nekako med 16. in 18. uro. Takrat je naša raven energije zelo visok, tudi naša temperatura je najvišja. Žal marsikdo treningov ne mora prilagajati potrebam telesa, ampak službi, zato bo včasih po napornem dnevi težko zbrati motivacijo, predvsem pa je treba biti discipliniran. Vadbo odsvetujejo pozno zvečer oziroma tik pred spanjem, za pozne ure je najbolj primerna joga.

Ne zanemarimo ogrevanja in raztezanja
Ogrevanje pred vadbo bo telo pripravilo na aktivnost, segrelo bo telo in mišice, izboljšalo ravnotežje in koordinacijo, predvsem pa bo trening zaradi njega učinkovitejši in nevarnost poškodb znatno manjša. Dinamično raztezanje, kot mu rečejo športni strokovnjaki, so specifični in poudarjeni gibi, po navadi tisti, ki se potem uporabljajo v športni aktivnosti. Svetujejo, naj se o grevamo vsaj 15 minut pred treningom, vaje pa izvajajmo na začetku počasi in postopoma, nekako s 60 do  70 odstotki zmogljivosti.

Tudi raztezanja po vadbi  ne preskočimo. Poteka naj tako, da se posvetimo določeni mišični skupini posebej (noge, roke, hrbet …). Mišice raztegnemo do tam, kjer začutimo napetost, ne smemo pa začutiti bolečine. V položaju vztrajamo približno 30 sekund in razteg ponovimo, drugič nekoliko močneje.

 

Prehrana
Vzporedno s planiranjem treningov je treba načrtovati tudi prehrano. Nepravilna prehrana bo povzročala težave, preveč hrane nam bo vadbo otežilo, premalo pa nas oslabilo. Telo zaradi redne vadbe  potrebuje visoko kvalitetno energijsko  hrano in to preko celega dneva. Pred vadbo pa je treba jesti lahko in uravnoteženo hrano. V obrok zato sodijo ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine. Med vadbo ne pozabimo na hidriranje, na uro vadbe bi morali spiti liter tekočine.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.