Dihajmo dober zrak

Kako onesnažen je zrak v zaprtih prostorih

 

Z jesenjo se vse bolj zadržujemo v zaprtih prostorih. Ko pride zima, bomo zunaj le kakih 10 odstotkov dneva. Zato ni odveč, če se vprašamo, kakšen zrak dihamo v stanovanjih in pisarnah. Strokovnjaki trdijo, da je pogosto zrak na ulici mnogo bolj čist, kot tisti v zaprtih prostorih, celo nekajkrat bolj. Kaj je torej tisto, kar ga onesnažuje, in kako poskrbeti, da bo boljši?

Slab zrak je škodljiv
Izpostavljenost slabemu zraku v zaprtih prostorih je škodljiva za vse in predstavlja zdravstveno tveganje. Še bolj je  nevarna za tiste skupine, ki so bolj občutljive: za otroke, bolnike in starejše. Da jim slab zrak škoduje, se lahko pokaže v obliki kihanja ali nahoda, lahko se pojavljajo glavoboli, pa tudi rdeče in otečene oči. Onesnažen zrak v prostoru je kriv za slab spanec, za izgubo koncentracije, lahko poslabša obolenja, povzroča težave pri dihanju, napade astme in poveča tveganje za kapi, infarkte in druge bolezni.

Zakaj je zrak slab
Zrak v notranjih prostorih onesnažujejo predvsem hlapne organske spojine, to so toksične kemikalije, ki so v izdelkih, ki jih uporabljamo vsak dan, denimo v izdelkih za čiščenje,  lepilih, topilih, kozmetiki, sintetičnih tkaninah, v gradbenih in izolacijskih materialih in podobno. V zrak se sproščajo v obliki plinov. Najpogostejši je formaldehid, ki se nahaja v predelanem lesu oz. lepilih, ki so njegov sestavni del. Med onesnaževalce štejemo tudi mikroorganizme (bakterije, virusi, pršice), tobačni dim, vlago, hišni prah in druge alergene, pline, ki izvirajo iz sežiganja materialov, pa tudi tiste, ki jih izdihamo.

 

Kako izboljšati zrak v prostoru
Redno zračenje: strokovnjaki pravijo, da je prostore treba zračiti tri- do štirikrat na dan, okna pa naj bodo odprta vsaj 10 minut. Odpreti jih je treba po kuhanju in tuširanju ter obvezno med in po čiščenju stanovanja. Ni pa dovolj odpreti le eno okno, odprimo jih več naenkrat.
Čiščenje prostorov: uporabljajmo visoko zmogljive sesalce, tla brišimo z mokro krpo, bilo bi najbolje, če bi se preprog kar znebili, pred vstopom v stanovanje uporabljajmo predpražnik in se sezuvajmo.
Vlaga: prostor ne sme biti ne presuh ne prevlažen. V prvem primeru se bo v prostoru nabiralo več prahu in tvoril elektrostatični naboj, v drugem pa se lahko razvije zidna plesen in  razmnožijo pršice. Vlage v prostoru naj bo med 30 in 50 odstotki, uravnavamo pa jo lahko s prezračevanjem, z razvlaževalniki ali klimatskimi napravami.
Rastline: obdajmo se s čim več zelenja. Vemo, da rastline proizvajajo kisik, pri tem pa porabljajo ogljikov dioksid, hkrati pa delujejo kot ionizatorji (proizvajajo negativne ione, ki razelektrujejo zrak, nasičen s pozitivnimi ioni), vlažilci zraka in tudi kot filtri. Učinkovito čistijo določene hlapne organske spojine, denimo luskasta praprot, pritlikavi datljevec in deremska dracena so rastline, ki najbolj učinkovito čistijo formaldehid.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.