Se otrok praska po glavi?

Kako se znebiti uši

Verjetno ga ni starša, ki se ne bi srečal ušmi na otrokovi glavi. Večinoma se kot prava epidemija pojavijo na začetku šolskega leta, ko otroci po poletju ponovno pridejo skupaj. Ta drobna zalega nas vedno znova navda s paniko. Cel kup opravil bo treba postoriti, kljub temu pa po nekaj dneh intenzivnega razuševanja še ne moremo biti prepričani, da smo se jih resnično znebili.

Mala, komaj vidna nadloga
Uši so tri milimetre veliki insekti s tremi pari nog, ki živijo šest do osem tednov. V tem času samica izleže do 300 jajčec ali gnid, na noč približno osem, iz katerih se po sedmih do devetih dneh izležejo ličinke, te pa spolno dozorijo po približno mesecu dni. Prehranjujejo se s človeško krvjo, ob tem pa v rano izločajo slino, ki povzroča srbenje. Na videz so skoraj prosojne, ko pa se najedo krvi, postanejo rdeče oziroma rjave. Še žive gnide so približno milimeter velika ovalna jajčeca svetleče rjave barve, ko se izpraznijo, postanejo bele.

Širijo se kot okužba
Pravijo, da se uši širijo prav tako kot vsaka okužba – zelo hitro. Vendar ne skačejo, širijo se ob neposrednem stiku glave z glavo ali denimo z glavnikom, kapo, brisačo ali igračo. Najraje se naselijo na zatilju, v predelu senc in za ušesi, zaidejo pa tudi v obrvi in moško brado.

Preglejmo celo družino
Ko uši odkrijemo, ne čakajmo, ampak se lotimo temeljitega odpravljanja takoj, da se ne bodo namnožile. Predvsem najprej preglejmo glave vseh družinskih članov, potem pa pričnimo s postopkom odstranjevanja teh nadležnih živalic. Za pregled bo najboljši zelo gost glavnik, s katerim prečešemo lase nad umivalnikom ali belo brisačo. Na ta način bomo nekaj uši že odstranili, vendar bo zaradi gnid, ki so trdno zalepljene na lase, treba uporabiti še druga sredstva.

Kemična in mehanska sredstva
V lekarni ali specializirani trgovini lahko kupimo dve vrsti sredstev: preparate, ki delujejo kemično, in take, ki delujejo mehansko. Kemični preprati so močni insekticidi, ki uničijo tako uši kot tudi gnide. Njihova pomanjkljivost je v tem, da uši sčasoma postanejo nanje odporne, so pa lahko tudi škodljivi za zdravje.

Šamponi, ki na uši delujejo mehansko, so narejeni na osnovi rastlinskih olj, ki zajedavce zadušijo, gnide pa odlepijo od las. Po uporabi preparatov po navodilih proizvajalca lase še mokre prečešemo z gostim glavnikom, da odstranimo gnide. Kljub natančno izpeljanemu postopku je dobro, da lasišče na koncu še natančno pregledamo, saj je možno, da se je kaka gnida vseeno obdržala.

Sredstva iz domače shrambe
Predvsem zaradi zdravja otrok pa mnogi še vedno prisegajo na doma narejene pripravke proti ušem. Med najbolj priljubljenimi je šampon, ki ga naredimo iz decilitra običajnega šampona, decilitra jabolčnega kisa ter petih mililitrov olja čajevca. Nanesemo ga na lase, pokrijemo s plastično vrečko ali plavalno kapo in pustimo delovati pol ure.

Nekateri priporočajo uporabo majoneze. Namažemo si jo na lase in jih pokrijemo s plavalno kapo ter pustimo na glavi dve uri. Lase nato umijemo s šamponom, jih speremo s kisom in še enkrat umijemo s šamponom.

Tudi nanašanje oljčnega olja naj bi delovalo. Vsak dan ga nanesemo na lase, pokrijemo in pustimo delovati dve do tri ure. Z gostim glavnikom lase prečešemo in jih nato še operemo. Postopek je treba ponavljati tri tedne – tako dolg je namreč življenjski cikel uši.

Uš izven lasišča lahko živi 48 ur
Ne pozabimo pa še nečesa: uši so lahko tudi na predmetih, oblekah in posteljnini, kjer brez gostitelja preživijo dva dneva. Zato igrače, obleke, vzglavnike, glavnike in podobno operimo z vročo vodo, če jih ne moremo, pa jih neprodušno zaprimo v plastično vrečko za dva tedna ali za 48 ur postavimo v zamrzovalnik.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.