Ko nagaja prebava

Je vzrok hrana ali bolezen?


Nič novega ne bomo zapisali, če trdimo, da se naše zdravje začne in konča v prebavilih oziroma črevesju. Mnogo bolezni namreč izvira prav iz črevesja. Z nezdravo in celo škodljivo hrano v telo vnašamo snovi, ki porušijo ravnovesje v njem in težave se pričnejo. Najpogosteje se težave pokažejo kot driska, zaprtje, bolečine v trebuhu, napenjanje, slabost, zgaga ali sveža kri v blatu. Kdaj je treba biti še posebej pozoren, saj ti znaki lahko pomenijo bolezen?

Driska

Akutna driska, ki jo dobimo zaradi bakterijske ali virusne okužbe, običajno mine v tednu dni; tudi če se zastrupimo denimo s hrano, bo minila prej kot v štirih tednih. Če pa driska traja več kot štiri tedne, lahko govorimo o kronični driski. Ta je lahko posledica motnje v delovanju črevesja, sistemskih obolenj telesa ali obolenja črevesja. Takrat ne odlašajmo z obiskom zdravnika.

Zaprtje

O zaprtju lahko govorimo, če odvajamo manj kot trikrat tedensko. Če ne odvajamo vsak dan, je večinoma kriv premajhen vnos vlaknin in vode, kar pomeni, da ne uživamo dovolj svežega sadja in zelenjave. Pozoren pa je treba biti,  če opazimo spremembe v količini blata, v lastnosti blata ali nenadni spremembi v pogostosti iztrebljanja. K zdravniku je treba, če se zaprtje pojavi nenadoma, če je dolgotrajno, če imamo po iztrebljanju občutek nepopolne izpraznjenosti ali če se pojavijo krvavitve.

Bolečine v trebuhu, napenjanje

Pri prebavi v debelem črevesju, kjer se kopiči predvsem neprebavljena hrana, nastajajo tudi plini. Odvisni so od vrste hrane, tudi vonj je zaradi nje različen. Na bolečine v trebuhu in napenjanje je treba postati pozoren, kadar je povezano z drugimi simptomi, kakršni so nehoteno hujšanje, krvavitve, bruhanje, povišana telesna temperatura ali s težavami drugih organskih sistemov. Takrat je vzrok težav s prebavili lahko tudi kaka organska bolezen.

Zgaga

Pekoč občutek v zgornjem delu trebuha za prsnico je znak zgage, ki nastane zaradi ohlapne mišice zapiralke požiralnika. Vzroki zanjo so poleg oslabljenega delovanja mišice lahko nezdrav način življenja in prehranjevanja ali nekatera zdravila. Pomaga izogibanje hrani in pijači, ki spodbuja izločanje kisline, in mastni hrani ter opuščanje slabih navad. Če pa se hkrati pojavi še nenamerno hujšanje, bruhanje krvi, črno ali krvavo blato ali težko požiranje, je treba pomisliti tudi na kake druge vzroke in obiskati zdravnika.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.