Kako oskrbeti manjše opekline

Opekline sodijo med najpogostejše poškodbe kože. Drobne nezgode v kuhinji, pri likanju, kurjenju in podobnem nas lahko doletijo na vsakem koraku in čisto nepričakovano. Še bolj pa so ogroženi otroci, ki v domače okolju zelo hitro naredijo napačen ali neroden gib, se pri tem polijejo z vročo juho ali zgrabijo za vroč štedilnik. Kako ravnati, ko koža zapeče in se na njej pojavijo mehurji?

Strokovnjaki pravijo, da je opeklina pravzaprav proces, ki dejanski obseg poškodbe pokaže šele nekaj ur po nastanku. Od 48 do 72 ur po poškodbi se ta še širi v globlje plasti kože, na katerih lahko pusti nepopravljive posledice. Takrat seveda govorimo o hudih opeklinah (povrhnje dermalnih, globoko dermalnih in subdermalnih opeklinah), ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje.

Površinske opekline
V domačem okolju lahko učinkovito poskrbimo za tiste opekline, ki prizadenejo samo vrhnjo plast kože. Imenujejo se  epidermalne opekline oziroma opekline prve stopnje, pokažejo pa se v obliki lokalnega vnetja. Koža pordi in zelo boli, lahko tudi rahlo oteče in dobi mehurje, v nekaj dneh pa se odlušči.

Pravilo »15«
Če takoj po poškodbi z opeklino ravnamo pravilno, lahko zelo zmanjšamo posledice, ki jih povzroči. Kadar je opečene manj kot deset odstotkov kože, opečeni del v prvih 15-ih minutah po poškodbi najprej hladimo. Poškodovani del postavimo pod hladno tekočo vodo ali potopimo v kopel. Če to ni mogoče, uporabimo v hladno vodo namočene brisače. Voda naj ima približno 15 stopinj C, hladimo pa 15 minut, pri otrocih 10 minut, oziroma toliko časa, da poškodovanec ne čuti več bolečine.

Nanesimo medicinski med
Po hlajenju na opečeni del kože nanesemo med iz tube Vivamel. Takoj, ko se opečemo, telo namreč samo od sebe začne hladiti mesto opekline tako, da na poškodovano mesto takoj dovaja vodo iz celic. Ker je te vode veliko, nastane kasneje mehur. Z nanosom medu na mesto opekline  preprečimo nastanek mehurja. Poškodovanec bo sicer občutil pekoč občutek, vendar bodimo vztrajni, obrestovalo se bo. Sterilen med iztisnemo iz tubice, nato pa ga prekrijemo s suho sterilno gazo ali obližem Vivapore. Pri majhnih opeklinah lahko med iz tube nanesemo na blazinico obliža in ga nato prilepimo na opečeno mesto.
Če je opeklina večja, če je mehur že predrt in na koži rana, nanjo namestimo medeno oblogo Vivamel alginat.
Površinske opekline se bodo zacelile v dveh do treh tednih. Opečena koža je po njih lahko rahlo rožnata ali svetlejša, redko takšna ostane za vedno. Brazgotin po površinskih opeklinah ni.

Napake pri oskrbi opeklin
Ko je treba oskrbeti opečeno kožo, je zelo pomembno, da ukrepamo hitro in pravilno. Na kožo nikar ne mažimo nobenih mazil, krem, masti in podobnega. Opekline nikoli ne hladimo z ledom. Še posebej pri otrocih bodimo pozorni, da jih ne podhladimo. Mehurjev, ki nastanejo na koži, ne smemo predreti.

Kdaj k zdravniku
K zdravniku je treba, če je poškodovan otrok ali starejša oseba (preko 70 let). Zdravniška oskrba bo potrebna tudi, če opekline doma ne moremo primerno oskrbeti in pa takrat, ko so opečene dlani, stopala, obraz, spolovila ali notranji organi.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
            /hr/o-tosami
                    /hr/o-tosami/osnovni-podatki
                            /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
                    /hr/o-tosami/zgodovina
                    /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
                    /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
                    /hr/o-tosami/kariera
                    /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
                    /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
            /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
            /hr/blagovne-znamke
            /hr/razvoj-in-proizvodnja
                    /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
                    /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
                    /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
            /hr/prodajna-mesta
            /hr/novosti-in-objave
        

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

  1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
  2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
  3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.