Kako okrepiti mišice medeničnega dna

Keglove vaje

Ste vedeli, da ima po 50. letu težave z uhajanjem urina kar okrog 30 odstotkov žensk, po 65. letu pa že skoraj dve tretjini? Znano je, da so za zadrževanje urina odgovorne mišice medeničnega, ki ob tem skrbijo tudi za podporo danki, prispevajo k stabilnosti hrbtenice in poskrbijo za pravilno lego medeničnih organov. Zanemarljiva pa ni niti vloga teh mišic v spolnosti.

Zakaj mišice oslabijo
Večinoma se vzroki za slabljenje in ohlapnost mišic medeničnega dna pripisujejo nosečnostim in porodom, niso pa edini. Tu so še dviganje pretežkih bremen in težaško delo nasploh, prevelika telesna teža, kronično zaprtje, ginekološke operacije, hormonske spremembe in staranje, pa tudi nekatere živčno – mišične bolezni  in bolezni dihal, zaradi katerih nas doleti dolgotrajen kašelj, lahko pa smo slabše mišice kar podedovali.

Težave so lahko hude
Kar nekaj hudih težav se pojavi v našem življenju, če mišice medeničnega dna ne funkcionirajo več tako, kot je treba. Velika težava je uhajanje urina ali  blata, mehur in maternica se lahko povesita, maternica se lahko celo tako spusti, da izpada iz nožnice. Ne nazadnje je lahko prizadeto tudi naše spolno življenje, saj oslabljene mišice oslabijo tudi naše občutenje dražljajev.

Ukrepajmo preventivno
Če vemo, kako veliko žensk doleti oslabelost mišic medeničnega dna, je mnogo bolje ukrepati, ko je še čas. Preventiva nam bo prihranila marsikatero skrb, sram ali celo operacijo. Mišice medeničnega dna, ki ležijo na dnu medenice, potekajo od sramne kosti do trtice. Z vajami se da zelo dobro okrepiti in povečati njihovo moč in vzdržljivost. Znane in priljubljene so vaje, ki jih imenujemo Keglove vaje, poimenovane po ameriškem ginekologu, ki jih je prvi opisal leta 1948.

Katere mišice so prave
Keglove vaje so dokaj enostavne vaje za krepitev mišic medeničnega dna z načrtnim krčenjem in sproščanjem. Strokovnjaki pa opozarjajo, da jih je treba izvajati pravilno in vedeti, da krčimo res prave mišice. Ker je dejansko dokaj težko ugotoviti, ali delamo prav, se je najprej treba naučiti, kako mišice začutiti, nato se jih naučite še krčiti in sproščati. Zelo poenostavljeno lahko prave mišice opišemo kot tiste, ki jih začutimo, če skušamo hkrati zaustaviti uhajanje urina in vetrov. S posebnimi sondami, ki jih vstavijo v nožnico, zmogljivost mišic in pravilno izvajanje vaj danes lahko tudi že testiramo in izmerimo.

Postopek krčenja in stiskanja mišic
Keglove vaje so sestavljene iz stiskov in sproščanj mišic medeničnega dna. Mišice močno stisnemo in stisk zadržimo 6 do 8 sekund. Nato stisk za nekaj sekund popustimo in ga nato spet ponovimo. Učinkovitost bo boljša, če medtem, ko stisk zadržujemo, dodamo še tri ali štiri močne stiske z višjo hitrostjo. Narediti je potrebno 8 do 12 ponovitev vsaj trikrat do petkrat na dan. Če želimo pridobiti moč mišic medeničnega dna je vaje treba izvajati vsaj pol leta. Če pa želimo krepke mišice tudi obdržati, bi vaje morali izvajati celo življenje.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.