Ko otroku teče iz nosu, kiha in smrka

Moj otrok je prehlajen

Pri majhnih otrocih je navaden prehlad lahko precej nevšečna zadeva. Kljub temu, da vemo, da bo izzvenel sam po sebi, mladi starši zaradi različnih simptomov včasih ustrašijo in hitro obiščejo pediatra. Kaj lahko takrat, ko otrok smrka in težko spi, naredimo sami?

S prehladom pri otrocih označujemo več oblik okužbe z virusi: od smrkanja in kihanja pa do kašlja in povišane telesne temperature, bolečin v mišicah in izčrpanosti. Po nekaterih podatkih otroci prehlad staknejo kar tri- do petkrat na leto, nekateri tudi do 10-krat.

Krivi so virusi, ne zima
Prehlad oziroma okužbo zgornjih dihalnih poti povzročajo virusi, ki se širijo kapljično, po zraku. Otroci viruse torej dobijo od ljudi, ki v njihovi bližini kihajo in kašljajo, pa tudi preko predmetov, ki se jih dotikajo in nosijo v usta. Ker njihov imunski sistem še ni dokončno zgrajen in se še ne zmore sam boriti proti velikemu številu različnih virusov, se malčki okužijo še toliko hitreje. Tisto staro prepričanje, da otroci staknejo prehlad, ker so bili zunaj brez kape ali rokavic, torej nikakor ne drži.

Preprečimo okužbe
Da bi preprečili pogoste okužbe, je treba več pozornosti posvetiti preventivi, še posebej, če imamo v hiši dojenčka: ne dovolimo obiska okuženih ljudi, ne vozimo v javne, zaprte prostore, kjer je velika koncentracija ljudi, pogosto umivajmo igrače, starejše otroke naučimo zaščite ust pri kihanju in kašljanju, vsem ljudem v otrokovi okolici naročimo pogostejše umivanje rok, pazimo, da si otroci ne izmenjujejo brisač in robcev.

Omilimo težave
Otrokom teče iz nosu ali imajo zamašenega, kihajo ali tudi suho kašljajo, lahko imajo tudi boleče grlo, vročino in ne morejo jesti. Ker prehlad običajno izzveni v treh do štirih dneh, najkasneje v sedmih, ga običajno ni treba zdraviti, je pa dobro, da malčkom težave oziroma simptome kar se da omilimo. Kaj storiti, da bo otrok okužbo čim laže prebolel:

 • Otroka ne peljimo v vrtec, ostane naj doma, vendar mu ni treba ostati v postelji, če tega sam ne želi.
 • Če nima vročine, naj bo čim več zunaj, na svežem zraku.
 • Zrak v sobi vlažimo, med spanjem naj bo temperatura prostora okrog 15 stopinj C.
 • Otroku vzdignimo vzglavje.
 • Ponudimo mu veliko tekočine, predvsem vodo in čaj, otrok naj dobi dovolj vitamina C v naravni obliki (sok pomaranče, denimo).
 • Poskrbimo za vlaženje zgornjih dihalnih poti, še posebej nosne sluznice, da bomo preprečili širjenje vnetja v uho, sinuse ali celo pojav pljučnice. Najboljša za to je fiziološka raztopina.
 • Otroku ne dajajmo zdravil za zniževanje vročine, kapljic ali celo antibiotikov – vsa sredstva naj predpiše zdravnik.

Kdaj je treba obiskati zdravnika?
Majhnega otroka je treba peljati k zdravniku, če prehlad ne izzveni v šestih dneh ali če vročina ne pade po dveh dneh. Zaskrbeti nas mora tudi, če je otrok apatičen, če odklanja hrano in pijačo, ne spi, hitro diha ali mu v pljučih celo piska, ga boli grlo in če hudo kašlja še potem, ko je prehlad že mimo. 
K zdravniku pa je treba takoj, če se prehladi dojenček. 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.