Ko pohodimo ježka

Kako odstraniti bodice

Ste vedli, da je  na svetu kar 1.200 vrst morskih  ježkov? Seveda ta številka velja za ves svet in vse oceane, v našem morju jih je le 11 vrst, zelo pogoste pa so celo samo štiri vrste: vijoličasti, črni, zeleni in brazdasti ježek. Težave, ki naj jih povzročajo s svojimi bodicami, če nismo dovolj previdni, pa niso tako redke.

Ježkov je več ob obali
Ježke večinoma najdemo blizu obale, ker se podnevi zadržujejo v plitvinah in ob pomolih, saj se tam prehranjujejo z različnimi organskimi odpadki in algami, ki jih naplavlja voda. Včasih so poseljeni tako na gosto, da jih naštejejo tudi 350 na kvadratni meter.
Ježki imajo bodice, da jih varujejo pred plenici. Večina pri nas in v Evropi živečih morskih ježkov ni strupenih. Zaradi krhkih bodic, ki se zadrejo globoko v kožo podplatov ali drugih delov telesa, pa so naše počitnice ob morju lahko tudi pokvarjene. Bodice namreč tudi hitro odlomijo, zato jih težko izvlečemo. V koži jih ne smemo pustiti, saj lahko povzročijo vnetje, še huje pa je, če dosežejo kost ali živec.

Ukrepajmo hitro
Ko stopimo na ježka, je treba hitro ukrepati. Takoj moramo iz vode in mesto vboda najprej razkužimo – najboljši bo alkohol ali antiseptik. Potem s pomočjo sterilne igle in pincete skušamo odstraniti kar največ bodic. Običajno vseh ne moremo izvleči, v koži bo zagotovo ostal vsaj delček katere od njih.

Kako si pomagati, ko bodica ostane v koži?
Ker se koža, v kateri so ostali deli bodic, lahko vname in zagnoji, se moramo potruditi, da jih čim prej odstranimo iz nje. Med ljudmi je znanih kar nekaj načinov, s katerimi si pomagamo, da ostanke bodic izvlečemo, oziroma da izstopijo kar same. Vseh nismo preizkusili, morda pa komu kaka ideja pride prav.

 • Mesto, kjer so se bodice zarile v kožo, namočimo v kis. Zmešamo ga z vročo vodo in vanj namočimo nogo, lahko pa na področje z bodicami polagamo kisove obkladke. Kis bo bodice zmehčal oziroma jih celo razgradil.
 • Uporabimo zrel paradižnik. Prerežemo ga na pol in s prerezano ploskvijo masiramo področje, kjer so bodice. Paradižnik bo zmehčal kožo in bodice bomo laže izvlekli.
 • Mesto z bodicami natremo s sokom nezrelih fig ali nanj navežemo polovico fige. Kožo bo zmehčal in bodico bomo lažje odstranili; po nekaterih pričevanjih pa bo menda celo sama od sebe zlezla iz kože.
 • Pomagal naj bi lasten urin, s katerim namočimo mesto vboda. Bodice naj bi se pričele počasi pomikati proti mestu vboda in čez nekaj časa jih laže izvlečemo.
 • Drevesna smola in glina: eno ali drugo navežemo na mesto vboda, pokrijemo in pustimo čez noč. Po izkušnjah nekaterih naj bi bile bodice  zjutraj zunaj.

K zdravniku
Večina strokovnjakov svetuje, da je takrat, ko so bodice zarite pregloboko, treba k zdravniku, ki jih bo odstranil kirurško. Včasih zaradi hude bolečine v podplatu ne moremo niti hoditi, včasih pa se mesto vboda tudi zelo hitro vname – takrat z obiskom zdravnika ne odlašajmo. Zdravnik bo ocenil, ali je morda potrebno cepljenje proti tetanusu ali celo jemanje antibiotikov.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.