Post – da bo varen in zdrav

Z novim letom si pogosto zastavimo nove cilje, si marsikaj obljubimo ali se lotimo novih aktivnosti. Menda je med vsemi zaobljubami na prvem mestu izguba telesne  teže in odločitev za več gibanja in telesnih aktivnosti. In marsikdo se odloči, da bo pot do vitkejšega telesa začel s postom.

Postenje je starodaven način skrbi za zdravje
Postenje je precej stara metoda skrbi za zdravje oziroma čiščenje telesa, prve omembe so našli že v starem Egiptu. Zaradi ohranjanja zdravja in mladosti so se postili stari Grki, Tibetanci so post omenjali v prvih medicinskih knjigah. Ne nazadnje je post tudi sestavni del praznovanja nekaterih verskih praznikov.

Koristi postenja so številne
Med koristnimi lastnostmi postenja se omenjajo razstrupljanje telesa, boljše ohranjanje telesnih in umskih sposobnosti ter pomoč pri premagovanju odvisnosti, povečuje pa tudi raven energije ter veča zbranost in koncentracijo. Telesu omogoča samoobnavljanje in samopomlajevanje, velja pa tudi za najhitrejšo in za zdravje najvarnejšo metodo za izgubljanje kilogramov.

Postenje naj bo zdravo in varno
Vedeti je treba, da post ni stradanje. Če ga izvajamo pravilno, naše telo ni v nevarnosti in tudi lakote ne čutimo. Varno in zdravo se ljudje lahko postimo od 30 pa tudi do 90 dni. Sicer je postenje primerno za večino ljudi, odsvetuje pa se ljudem z večjimi zdravstvenimi težavami, tistim, ki so odvisni od zdravil, tistim, ki so oslabeli, podhranjeni ali psihično in telesno preobremenjeni. Za začetnike je priporočljivo postenje od treh do deset dni.

Ker obstaja več vrst posta, se je najbolje odločite za takega, ki nam glede na probleme, ki jih želimo  odpraviti, najbolj ustreza. Med seboj se razlikujejo po vrstah hrane, ki so med postenjem dovoljene: čaji, presni ali sokovi iz zdravilnih rastlin, sadje ali zelenjava, juhe ali sirotka.

Držimo se pravil
Na post se je potrebno pripraviti. Svetujemo, da si pred postom preberete čim več literature in se dobro poučite o načinih, izvedbi in učinkih postenja.

Teden dni pred postom pričnimo z razstrupljanjem organizma in čiščenjem črevesja. Tri dni pred planiranim postom se prehranjujemo samo s sadjem in zelenjavo, po možnosti surovo ali presno, oreški in semeni ter pijemo le sadne in zelenjavne sokove. Debelo črevo si moramo prvi dan posta očistiti s klistiranjem ali Glauberjevo soljo.

Klistiranje je priporočljivo opraviti vsak dan postenja, najbolje takoj zjutraj. To je nujno potrebno zato, ker se med postenjem zmanjša naravni dražljaj za izločanje in ni naravnega gibanja črevesja, zato je na ta način treba poskrbeti za izločanje strupov iz telesa. Postenje tako ali tako zahteva od nas vsakodnevno rutino. Poleg klistiranja je potrebna vsaj 10-minutna suha masaža telesa s krtačo, tuširanje izmenično s toplo in hladno vodo, čiščenje ust, predvsem oblog z jezika, telovadba oziroma redno dnevno gibanje (predvsem tek ali hitra hoja) in obvezno pitje vsaj treh litrov tekočine – predvsem vode ali razredčenih sokov). Pozorni moramo biti tudi na spanje – vsaj sedem ur dnevno bi ga morali imeti.

Post zaključimo tako, da telesu ne bomo škodovali, saj mora biti prehod na običajno hrano postopen. Prvi dan po postu jejmo samo sadje in solato, med obroki pa pijmo sokove, juhe in čaje. Tudi naslednje dni čim dlje uživajmo surovo hrano, nato jedilnik le počasi širimo in prehajamo na normalen režim hranjenja.

Priložnost, da opustimo  razvade
Post naj nam predstavlja začetek spremenjenega načina življenja. Potrudimo se in drugačen, bolj zdrav način prehranjevanja obdržimo za vedno. Je tudi idealna priložnost, da opustimo nekatere slabe razvade in v svoje življenje uvedemo bolj zdrave.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.