Prehlad ali gripa?

Sem prehlajen ali imam resno okužbo?

 

V teh zimskih dneh opažamo, da mnogo ljudi okrog nas kašlja, kiha in smrka, mnogi pa tudi resneje zbolevajo in ostajajo doma. Kako vemo, ali smo staknili zgolj nadležen prehlad, ali pa se nas je morda lotilo kaj bolj nevarnega, nekaj, zaradi česar je nujno treba k zdravniku?

Prehlad
Simptomi običajnega prehlada so nam vsem dobro znani, saj vsakega od nas doleti v povprečju dva- do trikrat na leto. Gre za nezapleteno okužbo nosu in grla, ki ne traja dolgo, pa tudi nobenih posledic nam ne pušča. Običajno smrkamo, kašljamo, boli nas grlo, morda imamo rahel glavobol in se malo slabše počutimo, telesna temperatura le rahlo naraste in se ne dvigne niti do 38 stopinj Celzija. Ta virusna okužba mine sama po sebi najkasneje v tednu dni. Če prehlad ne mine v tednu ali desetih dneh, če so  težave večje, hujše, se je okužba lahko razvila v kaj hujšega: v gripo, pljučnico ali bronhitis.

Gripa
Tudi gripa sodi med virusne okužbe, vendar lahko nanjo posumimo, če se naše počutje hitro poslabšuje, telesna temperatura se nam dvigne do 39 in celo do 40 stopinj Celzija, predvsem pa čutimo bolečine v mišicah in sklepih. Izključeno ni niti bruhanje, driska. Mnogo večje kot pri prehladu so tudi težave z dihanjem, ki je lahko zelo oteženo, pri kašlju pa nas v prsih boli, glavobol je močan, celo nevzdržen, celo telo je oslabljeno. Obisk pri zdravniku je priporočljiv, če sodimo v rizično  skupino (če imamo še druge zdravstvene težave, če smo starejši, če imamo hude bolečine  v  prsnem košu). Tudi gripo zdravimo podobno kot prehlad: s počitkom in z veliko tekočine.

Pljučnica
Pljučnica zelo oteži dihanje, ki je lahko celo boleče in hitrejše,. Tele sna temperatura se izredno poveča, znojimo se, kašelj je produktiven, lahko tudi z rumeno-zelenim izpljunkom. Vzrok težavam je vnetje pljučnega tkiva, ki ga zdravnik prepozna na rentgenski sliki. Pljučnico povzročajo bakterije,  zato jo bo zdravnik zdravil z antibiotiki.

Bronhitis
Bronhitis je vnetje sapnic – leve in desne cevke, ki vodita od sapnika do manjših vej v pljučih – bronhiolusov. Lahko ga povzročijo tako virusi kot bakterije. Simptomi so podobni kot pri prehladu, ob tem pa človek hudo kašlja, navadno tudi več tednov. Sprva je kašelj suh, potem pa dobi rumen ali bel izloček. Lahko se pojavi tudi visoka vročina, ki ne mine več dni. Dihanje je zelo oteženo, pojavi se piskanje, bronhitis pa se neredko zaplete in nastane pljučnica. Če je izloček rumen ali zelen ter vročina visoka, bo zdravnik verjetno predpisal antibiotike, saj gre verjetno za bakterijsko okužbo.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.