Kako se pripraviti na prihod hišnega ljubljenčka

Če ste pri vas doma sklenili, da bo nov član vaše družine postal pasji ali mačji mladič, morate pred tem kar nekaj vedeti o njihovi negi in skrbi zanje. V prvem obdobju po skotitvi bodo za njihovo udobje, hrano, toploto, varnost in ljubezen poskrbele pasje oziroma mačje matere. Mladički morajo biti po Pravilniku o hišnih živalih ter Zakonu o zaščiti živali ob oddaji stari najmanj osem tednov, vendar strokovnjaki priporočajo višjo starost (tudi do 16 tednov). Da bo privajanje na nov dom potekalo kar najbolj hitro in brez težav, se nanj dobro pripravite.

Kaj pripraviti za mladička
Ko se pripravljate na prihod male kepice, je treba doma pripraviti kar nekaj stvari. Nakupiti je treba opremo za nego in prehrano mladička, igrače, ležišče, prav bo prišel tudi transportni boks. Za muco pripravite mačje stranišče in praskalnik, za malega kužka pa tudi ovratnico oz. oprsnico in povodec. 
Ne pozabite tudi na zavarovanje doma: odstranite vse, kar bi utegnilo biti zanj nevarno ali vas skrbi, da bi se poškodovalo, odstranite okrasne rastline, ki so morda strupene, zavarujte stopnišča, ograje in balkon, skrijte električne kable.

Hrana
V prvem obdobju, ko pasjega ali mačjega mladička pričnemo hraniti samostojno, je prehrana zelo pomembna. Izberite popolno in uravnoteženo hrano, ki vsebuje vsa potrebna hranila in ima visoko energetsko vrednost, saj se z njimi gradi osnova za zdravje mladička v bodoče; v tem času je tudi potreba po njih najvišja. Izberite hrano, ki je posebej prilagojena prav za mladičke. Pri vzrediteljih preverite, s katero vrsto in kdaj so ga hranili doslej, saj bo zanj ob selitvi manj stresno, če bo prepoznal hrano in dnevno rutino hranjenja. Če boste kasneje hrano zamenjali, naredite to postopoma, kako pa jo mladiček prenese, opazujte v iztrebkih.
Počasi oblikujte tudi svoj ritem obrokov. Za mlade muce je priporočljivo uvesti tri do štiri obroke dnevno, pri kužkih pa štiri do pet, kasneje pa to število postopoma manjšamo.
Za vse mladičke pa velja, da morajo ves čas imeti na voljo dovolj sveže vode.

Zdravje
Tako pasje kot mačje mladiče naj bi v svoj dom dobili po tem, ko so že bili cepljeni in so jim bili odpravljeni notranji zajedavci. Če temu ni tako, boste za to morali poskrbeti sami.
Pasje mladičke ogroža kar nekaj nalezljivih bolezni, zato jih je do četrtega meseca starosti treba cepiti s kombiniranim cepivom trikrat (proti pasji kugi, parvovirozi, kužnemu kašlju in hepatitisu). Ta cepljenja niso obvezna, obvezno pa je cepljenje proti steklini, ki ga je treba opraviti pri treh mesecih.
Mucke preventivno cepimo z osnovnim cepivom pri starosti 8 do 9 tednov proti mačji kugi, mačjemu nahodu, virusni okužbi mehkih tkiv ustne votline, nato ga še dvakrat ponovimo. Priporočljivo jih je cepiti tudi proti mačji levkozi in steklini.

Sterilizacija oziroma kastracija
V primeru, da ste se odločili, da bo vaš hišni ljubljenček steriliziran, je tako pri psih kot pri mačkah to potrebno narediti čim prej. Sicer jo je možno opraviti kadarkoli, vendar strokovnjaki priporočajo, da jo zaradi možnosti razvoja določenih bolezni in tumorjev opravimo v zgodnjem obdobju.
Pri obeh vrstah živali jo lahko opravite že pred gonjenjem (to je v starosti 4 -7 mesecev), med prvim in drugim gonjenjem, oziroma po vsakem končanem gonjenju (2 do 3 mesece zatem).

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.