Priprave na maraton

Tik pred Ljubljanskim maratonom …
Ker je do Ljubljanskega maratona le še dober teden, se vaše fizične priprave zanesljivo iztekajo po pripravljenem načrtu. Na veliki maraton naj tekači ne bi šli prej kot po vsaj letu do dveh priprav, nekateri omenjajo celo tri do štiri leta. Tokrat smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da tik pred prireditvijo ne boste ničesar spregledali ali pozabili pripraviti.

Trening v zadnjem tednu
Glede na svoj tekaški načrt boste v zadnjem tednu zelo zmanjšali tako dolžino kot tudi količino teka. V tem tednu naj bi odtekli le še četrtino običajne tedensko pretečene dolžine. Strokovnjaki priporočajo, da v zadnjem tednu odtečemo le tri kratke počasne teke, dan pred maratonom pa počivamo.

Potrebujete veliko spanja
Pred tako dolgim tekom si je treba nabrati več energije in poskrbeti za res dobro počutje. Ker je spanec odličen za regeneracijo telesa, ga v tednu pred maratonom potrebujete vsaj sedem do osem ur na dan. Ne glede na to, da boste dan pred tekom verjetno zaradi živčnosti spali manj, bo za telo zelo dragoceno, če ste vsaj teden dni prej spali dovolj.

Psihična priprava je pomembna
Pravijo, da je vse v glavi. Tudi maraton boste odtekli mnogo zanesljiveje, če bo vaša psiha stabilna, če boste trdno prepričani, da vam bo uspelo. Biti morate zelo motivirani in predvsem pozitivni. V glavi ponavljajte realno zastavljen cilj, v mislih večkrat prehodite progo in vizualizirajte svoj prihod preko ciljne črte. Pripravite se na to, da bo tek zahteven, da pa vas to ne sme odvrniti od zastavljenega cilja. Največji motiv naj vam bo misel na vložen trud v zadnjih letih.

Osnova prehrane so ogljikovi hidrati
V tednu pred maratonom svoje prehrane ne spreminjajte kaj dosti, sploh  pa ne poskušajte kaj novega, saj ne morete vedeti, kakšna bo reakcija telesa. Pomembno je, da je hrana polnovredna, sestavljena pa naj bo iz vseh vrst živil. Osnova naj bodo ogljikovi hidrati (do dveh tretjin hrane), ki jih bo telo v obliki glikogena shranilo v mišice in jetra, kar predstavlja zalogo energije. Seveda ne smejo v prehrani manjkati ne maščobe ne beljakovine, v obrokih naj bosta tudi sadje in zelenjava. Predvsem je treba paziti, da je ob tako velikih naporih vnos energije dovolj velik , saj pomanjkanje lahko vodi do težav s hormonskim ravnovesjem, imunskim sistemom in zdravjem kosti.
V kolikor se zavedate, da je vaša prehrana osiromašena in da v njej primanjkuje določenih snovi, je treba ob velikih naporih poseči po določenih prehranskih dopolnilih. Priporočljiva so naravna, predvsem tista, ki povečajo telesno vzdržljivost in regeneracijo (alga spirulina, chia semena ipd.).

Oprema tekača
Za tekaško opremo je pomembno, da je preizkušena – nikar si za maraton ne omislite česa novega. To velja predvsem za tekaško obutev, ki je najpomembnejši del opreme. Dobro je, da je uhojena in da ste v njej že trenirali. Model obutve izberite glede na telesno težo in tekaški teren – ti podatki so pomembni predvsem pri odločitvi za modele, ki imajo povečano blaženje. Oblačila naj bodo zračna in iz takih materialov, ki odvajajo znoj. Oblačila, ki jim rečemo funkcijska, so boljša izbira kot bombažna.
Poskrbite pa tudi za svoje intimne predele. Koža intimnega predela je med tekom zelo ogrožena, saj se znoji in obenem drgne ob spodnje perilo. In to velja za oba spola. Tako ženske – z menstruacijo ali brez nje - kot tudi moški naj uporabijo higienske vložke, ki so bili narejeni posebej za športnike. Linija Jasmin sport iz Tosame je linija higienskih vložkov, pri katerih je zgornja plast narejena iz naravne vlaknovine tencel, ki ima visoko sposobnost vpijanja  tekočin. Površina vložka tako ves čas ostaja suha, zato se koža ne drgne in posledično ne vname. Vložki so tudi izredno mehki, obliko in dimenzijo pa izberite glede na svoje potrebe.

 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.