Regeneracija telesa po maratonu

Nekateri pravijo, da je stanje v telesu po pretečenem maratonu podobno kot pri človeku, ki je preživel srčni infarkt. Celo krvne preiskave takoj po za telo tako stresnem dogodku pokažejo zelo podobno sliko kot pri bolniku z infarktom. Telesno ravnovesje je v veliki meri porušeno. Naštejemo lahko kar nekaj posledic in celo poškodb: mišična vlakna so poškodovana, spremenjena je hormonska slika telesa, zmanjšana je odpornost in zaradi stresa prizadet imunski sistem. Zaradi poškodb mišic in vezivnega tkiva se lahko pojavijo vnetje, velike bolečine ali otekanje, tudi sklepi so lahko slabše gibljivi

Po vsakem takem naporu je nujno potrebno poskrbeti za pravilno, pravočasno in učinkovito regeneracijo telesa. Le tako se bo lahko telo spočilo in si povrnilo moči. Če regeneracija ni dobra, bodo treningi vse bolj naporni, telo bo vse bolj utrujeno in zato lahko pričakujemo več poškodb, ne nazadnje tudi vedno slabše tekmovalne rezultate. Regeneracije telesa bo tem daljša, čim daljši tek ste opravili. Strokovnjaki pravijo, da po pretečenih 42 kilometrih telo potrebuje tudi mesec dni ali več, da bo spet pripravljeno na običajem ritem treningov.

Prehrana
Tudi po maratonu je priporočljivo na prehrano paziti tako, kot po bolezni. Najpomembneje je, kaj pojemo prva dva dneva po teku, saj je treba nadomestiti izgubljeno tekočino, povrniti zaloge v mišicah in okrepiti imunski sistem. V prvih urah po teku je treba nadomestiti do 150 odstotkov izgubljene tekočine, minerale in sladkor. Hrana tekačem običajno ne tekne, če pa že, naj prvi obrok vsebuje predvsem enostavne ogljikove hidrate in nekaj beljakovine.
V naslednjih dneh morate poskrbeti za obnovo glikogena v mišicah in jetrih ter obnovo imunskega sistema, zato pazite, da bo vaša hrana zelo raznovrstna. Vsebovati mora kakovostne ogljikove hidrate, večji delež beljakovin kot običajno, ter dovolj vitaminov in mineralov. S prehranskimi dodatki pa lahko poskrbite za dodaten vnos aminokislin, maščobnih kislin in vitaminov, ki bodo še pospešili regeneracijo telesa.

Fizioterapija
Da boste prej očistili mišice toksinov in zmanjšali bolečine v njih, nekateri priporočajo led oziroma ledeno kopel takoj po teku. Ne pozabite na raztezne vaje in masažo, ki bo mišice zmehčala in pospešila njihovo regeneracijo. V naslednjih dneh bodo telesu zelo koristile tudi tople kopeli ali knajpanje ter plavanje in savna.

Regeneracijski treningi
Vsaj tri ali štiri tedne po maratonu je treba počivati oziroma si pripraviti program regeneracije. Vsekakor pa se zahtevnejšega treninga ne smete lotiti, saj bi škodo v telesu le povečevali. Strokovnjaki priporočajo za prve treninge po maratonu zgolj hojo ali rahel tek – iztek, ne sme pa biti daljši od 30 minut. Po njem si vzemite čas za kakovostne raztezne vaje. Če vam ustreza, namesto teka lahko izberete drugo vrsto aktivnosti, denimo hitro hojo, plavanje ali kolesarjenje. Količino treninga stopnjujte postopoma – od četrtine običajnega obsega v prvem tednu, do treh četrtin obsega treninga pred maratonom po mesecu dni.

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.