Moj vrt – moja mojstrovina

Od načrta do prve setve

Vrtičkarji v tem času že komaj čakamo, da bomo na svojih gredicah pričeli z vzgojo novih rastlin.  Intenzivno razmišljamo o bodočih zasaditvah, ob višjih temperaturah in toplejših sončnih žarkih pa se bomo že lotili prvih opravil.

Priprava zemlje spomladi
Če nam jeseni ni uspelo zemlje prekopati in pripraviti na novo setev, se tega lotimo takoj, ko zemlja ni več zmrznjena. Pazimo, da ne kopljemo in hodimo po mokri in blatni zemlji, ker  bi preveč pokvarili njeno strukturo. Pri rahli zemlji večinoma zadošča prekopavanje z vilami ali motiko, obračanje z lopato se priporoča le tam, kjer so tla težka in zbita. Po rahljanju zemljo pognojimo, pri tem pa ne pozabimo na kolobarjenje. Strokovnjaki za vrt priporočajo, da vsaka tri leta intenzivno pognojimo le tretjino vrta. Če nismo gnojili jeseni, v tem času ne smemo uporabiti svežega hlevskega gnoja, temveč le uležanega, kompost ali mineralne mešanice. Te vedno kombinirajmo z organskimi gnojili, saj ne vsebujejo vseh za rast potrebnih snovi.

Najprej naredimo načrt
Ko se del na vrtu še ne moremo lotiti, čas izkoristimo za vse tisto, kar je treba opraviti, preden pridemo v stik z zemljo. Za svoj vrt si naredimo načrt, zrišemo razdelitev površine med posevke, se poučimo o dobrih in slabih sosedah med vrtninami ter pripravimo spisek semen in sadik, ki jih bomo potrebovali.

Zabojčki in tople grede
Če ne gre zunaj, pa se lahko lotimo sajenja v zaprtih prostorih. Pripravimo si zabojčke z zemljo, v katere posejemo semena. Iz njih bodo v ogrevanih prostorih zrasle sadike, ki jih bomo na vrt posadili v toplejših mesecih. Tudi toplo gredo si že lahko pripravimo, če je vreme toplo in suho.  Vanjo posejemo zelje, cvetačo, solato, kolerabo, špinačo, jajčevce, feferone, čili, zeleno, por, čebulo, rdečo peso, brokoli;  posevek pa pokrijemo z vrteksom, da bo seme prej vzklilo.
Na Primorskem nekaj rastlin že lahko posadimo tudi na prosto – denimo zgodnji krompir,  grah, korenje, česen in bob. Rastlinice skrbno pokrijmo in zaščitimo z vrteksom, da bo zadržal toploto in vzpostavil ugodno mikroklimo, s pomočjo katere bodo prej in hitreje zrasle.

Marec je čas za prvo setev 
V marcu, če je topel in suh, na sončne in pred vetrom zaščitene grede skoraj po vsej Sloveniji že lahko na prosto sejemo rdečo peso, špinačo, rukolo, grah, redkvico, peteršilj, pastinak ter sadimo mlado čebulo in zgodnji krompir. Vedeti pa moramo, da bo večina posevkov kar dogo kalila. Zaradi spremenljivega vremena vse posevke skrbno zaščitimo z vrteksom. Ko nastopijo toplejši dnevi, bo rastlinam dobro delo, če kopreno pri višjih temperaturah umaknemo, seveda pa ne smemo pozabiti zvečer grede spet pokriti.

 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.