Vitamin A

Za zdravo rast, dober vid in lepo kožo

Vitamini sodijo med mikrohranila, brez katerih telo ne more delovati. Sodelujejo namreč v skoraj vseh razvojnih in presnovnih procesih, večinoma podpirajo različne encimske reakcije. Vitamin A je tisti, ki skrbi, da normalno rastemo, da naš imunski sistem funkcionira normalno, da delujejo naš vid, koža in sluznice, pa še kaj bi se našlo.

Če vitamina A primanjkuje
V sodobnem svetu se zelo redko zgodi, da nam vitamina A primanjkuje, najdemo ga namreč v zelo veliko vrstah živil. Večja pomanjkanja pa opažajo v deželah v razvoju, kjer je prehrana bolj enolična in revna. Pomanjkanje se najprej pokaže kot nočna slepota, tanka in luskasta koža, lomljivi lasje in nohti, suha nožnica, akne. Pri hujšem pomanjkanju pa je v nevarnosti degeneracija sprednjega dela očesa in možna celo slepota.

Koliko ga potrebujemo
Vitamin A sodi med vitamine, ki so topni v maščobah, ne v vodi. Tako kot večino vitaminov moramo tudi vitamin A v telo vnesti s prehrano, saj ga naše telo samo ne more sintetizirati. Nahaja se tako v hrani rastlinskega kot tudi živalskega izvora. Naše telo dnevno potrebuje 800 mikrogramov vitamina A, takšno količino pa dobimo že z normalnim obrokom, ki vsebuje denimo tuno, solato, maslo in nekaj sadja. Najboljši viri vitamina A v hrani živalskega izvora so jetra, jajca, maslo, sir in ribe, med rastlinsko hrano pa zelenjava oranžne in temno zelene barve (korenje, sladek krompir, ohrovt, paprika, solata, špinača) ter sadje oranžne in vijolične barve (melone, mango).

 

Uživajmo maščobe
Na vsebnost vitamina A v prehrani moramo biti  še posebej pozorni pri nosečnicah, doječih materah, novorojenčkih, pri otrocih, ki pogosto zbolevajo ter pri starejših; takrat so potrebe večje. V obliki prehranskih dopolnil ga je potrebno vnašati tudi, kadar se ne prehranjujemo zdravo in uravnoteženo. Neredko strokovnjaki zaznajo pomanjkanje tudi zato, ker danes marsikdo meni, da se je potrebno izogibati hrani, ki vsebuje maščobe oziroma holesterol. Prehrana, v kateri je maščob premalo, zanesljivo nudi tudi premalo vitamina A.

 

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.