VITAMINI, KI KREPIJO IMUNSKI SISTEM

Jeseni in pozimi je zelo pomembno okrepiti obrambne sposobnosti našega organizma. V tem času se namreč v večji meri zadržujemo v zaprtih prostorih in smo še toliko bolj izpostavljeni različnim virusom in okužbam.  Če pa imamo zaradi stresnega načina življenja že tako bolj šibak imunski sistem, nas kaj hitro lahko presenetijo razna vnetja in bolezni.

Imunski sistem je ključen za zdravje
Imunski sistem je pravzaprav naš obrambni sistem, ki nas varuje pred vdorom tujkov, kot so bakterije, virusi, glive in strupi, katerim smo vsakodnevno izpostavljeni. Je pomembna celota različnih specializiranih celic, tkiv in organov, ki za svoje delovanje potrebujejo ravnovesje. Ob znakih oslabelega imunskega sistema, kot so utrujenost in izčrpanost, oslabele mišice, pogosti glavoboli, prehladi in antibiotične terapije, je izrednega pomena, da ponovno vzpostavimo to ravnovesje. To je mogoče le tako, da organizmu zagotovimo dovolj hranil, vitaminov in mineralov za gradnjo zadostnega števila imunskih celic in protiteles.

Brez vitamina C ne gre
Vsi vemo, da je zaradi visoke vsebnosti vitamina C priporočljivo uživati raznoliko sadje in zelenjavo. Le malokdo pa se zaveda dejanske vloge vitamina C v številnih bioloških procesih v našem telesu. Ima namreč odločilno vlogo pri nastajanju kolagena, ki je pomemben za rast, razvoj in obnovo celic v telesnih tkivih, vezeh, hrustancu, dlesnih, žilah, kosteh in zobeh. Pomemben je za ohranjanje ravnovesja imunskega sistema, saj poveča tvorbo belih krvnih celic in tudi absorpcijo železa iz črevesja. Ker je močan antioksidant, nas ščiti pred okužbami, oksidativnim stresom in celo pred razvojem presnovnih bolezni, kot je rak. Raziskave so pokazale, da smo ob nizkih koncentracijah vitamina C veliko bolj izpostavljeni raznim infekcijam. To je pogosta posledica stresnih okoliščin, kot so kronična vnetja, bolezni, kajenje in enolična prehrana, v katerih se vitamin C porablja bistveno hitreje.  V teh primerih je, odvisnoi od bolezenskega stanja in obremenitve, priporočljivo uživati od 1000 do tudi 5000 mg  vitamina C čez dan.

Pomanjkanje vitamina D močno narašča
Pretresljivo je dejstvo, da dandanes že več kot polovici populacije primanjkuje vitamina D, in da to pri večini sploh ni diagnosticirano. Vitamin D je pravzaprav steroidni hormon, ki nastaja v koži pod vplivom UV žarkov spektra B.  Premajhna izpostavljenost tem žarkom je še posebej problematična v jesenskem in zimskem času, vitamina D pa tudi v hrani praktično ni, z izjemo nekaterih severnih morskih rib (polenovka, losos, tuna, skuša, sardine). Vitamin D ima zelo različne naloge: regulira več kot 1000 genov, pospešuje diferenciacijo in zorenje celic ter protitelesni odziv. Ima ključno vlogo pri normalni absorpciji kalcija in fosforja ter normalnem ravnovesju kalcija v krvi. Ker vzdržuje normalno funkcijo imunskega sistema, je v kombinaciji z vitaminom C zelo pomemben pri preprečevanju infekcij in raznih bolezni. Funkcionalna medicina zaradi hudega pomanjkanja priporoča dodajanje celo več 1000 mednarodnih enot vitamina D3 na dan.

Tudi vitamini iz skupine B so pomembni
Vitamini skupine B so biološko aktivne organske spojine, ki so bistvene za normalno delovanje organizma. Ključno vlogo imajo v presnovnih procesih, pri delovanju živčnega in imunskega sistema, razstrupljanju, obnovi celic, nastajanju krvi in drugih pomembnih bioloških procesih. Pomanjkanje vitaminov skupine B povzroči moteno rast in obnovo celic, kar upočasni tudi nastanek imunskih celic, ki nas ščitijo pred različnimi okužbami. V primeru pomanjkanja in oslabelega imunskega sistema se priporoča uživanje vitaminov skupine B, ki so na splošno na voljo v obliki B kompleksa.

Kaj lahko torej storimo sami?
Za vzdrževanje močnega imunskega sistema lahko veliko storimo kar sami z zdravim načinom življenja, veliko gibanja ter z zmanjšanjem stresnih dejavnikov, kot so neprestano hitenje, negativno razmišljanje in nezdrava prehrana. Vsekakor brez zadostnega vnosa mineralov in vitaminov nimamo dovolj »goriva«, da bi nas imunski sistem ščitil pred raznimi boleznimi. Predvsem v jesenskem in zimskem času brez ključnih vitaminov B, C in D ne gre. Poskrbimo torej za njihov zadosten vnos z zdravo prehrano in tudi bolj koncentriranimi viri v obliki prehranskih dopolnil.

Pripravila: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane
certificirana bioresonančna terapevtka

© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.