Zakaj se nalezemo prehlada?

Pomembna je preventiva

Mikrobi so tisti drobni organizmi, ki jih najdemo povsod – v okolici, v zraku, pa tudi v našem telesu. Veliko jih nujno potrebujemo in so potrebni za naše telesne procese, nekaj pa je tudi škodljivih in povzročajo bolezni.

Več kot 200 različnih virusov, ki širijo prehladna obolenja, poznamo. Širijo se na različne načine, z njimi pa se okužimo preko kože, sluznic, prebavila ali preko ran. Strokovnjaki razlagajo, da se velika večina virusov širi s kužnimi kapljicami. Ko okužena oseba govori, kašlja ali kiha, jih širi po zraku; tudi če si usta pokrije z roko in si rok takoj nato ne umije, jih z dotikom prenaša na druge ljudi, na predmete in površine. Virus tako večinoma vase dobimo z vdihavanjem kapljic ali s prenašanjem preko rok na sluznico ust, oči ali nosu.

Kje staknemo virus gripe ali prehlada?

Osebni stik: ko smo blizu okužene oziroma bolne osebe, se kapljice sline širijo že pri govorjenju, pri kihanju in kašljanju še bolj. Na rokah lahko mikrobi preživijo več kot uro, zato je vsako rokovanje z bolno osebo potencialno nevarno za okužbo.

Predmeti: pisala, kljuke, posoda, kozarci, TV daljinec in podobni predmeti, ki se jih dotakne bolna oseba, za njo pa zdrav človek, so aktivni prenašalci virusov. Vsako pospravljanje okrog bolnika pomeni, da smo z dotikanjem predmetov nase zagotovo prenesli tudi viruse. Strokovnjaki svetujejo tudi, naj okužena oseba ne pripravlja hrane ali kuha.

Kopalnica: brisače, pipe, zobne ščetke in vsa ostala kopalniška oprema, ki se jih okuženi dotika, so polni virusov. Zato si brisač ne smemo deliti, tudi zobne ščetke naj bodo v času, ko je v hiši bolnik, shranjene ločeno.

Javni prostori: ker mnogi s prehladom ali celo gripo okuženi ljudje ne ostanejo doma, viruse staknemo povsod, kjer so se dotikali predmetov – na avtobusu, vlaku, v pisarnah, na skupnih toaletnih prostorih, …

Kako se ubraniti okužb?
Da bi se prehladu ali gripi izognili, se moramo skrbno držati preventivnih ukrepov. Med najpomembnejše sodijo:

 • pogosto si umivajmo roke, če to ni mogoče, si jih razkužujmo z robčki,
 • skrbimo za redno gibanje na svežem zraku in prezračevanje prostorov,
 • pazimo na prehrano, ki naj bo zdrava z dovolj vitamini in minerali,
 • poskrbimo, da bomo stalno telesno aktivni in fizično dobro pripravljeni,
 • proti gripi se cepimo.
© Tosama. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci
      /hr/o-tosami
          /hr/o-tosami/osnovni-podatki
              /hr/o-tosami/osnovni-podatki/ostali-podatki
          /hr/o-tosami/zgodovina
          /hr/o-tosami/tosama-po-svetu
          /hr/o-tosami/druzbena-odgovornost
          /hr/o-tosami/kariera
          /hr/o-tosami/prodajna-mesta-in-kontakti
          /hr/o-tosami/poslanstvo-in-vizija1
      /hr/izdelki-in-blagovne-znamke
      /hr/blagovne-znamke
      /hr/razvoj-in-proizvodnja
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/certifikati
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/patenti
          /hr/razvoj-in-proizvodnja/zagotavljenje-kakovosti
      /hr/prodajna-mesta
      /hr/novosti-in-objave
    

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.  Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.  Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
×
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Tosama

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

 1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
 2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
 3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.